Археологическа изложба "Реликвите на Калиакра" представя знакови находки

Мисия Каварна

14-11-2013, 11:58

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Експонатите са открити през последните десет години

Археологическа изложба "Реликвите на Калиакра" представя знакови находки, открити по време на проучванията на историческия нос през последните 10 години, съобщи директорът на Исторически музей - Каварна, Дарина Мирчева, цитирана от БТА.

Изложбата ще отвори врати утре в 11 часа, на откриването ще бъде ръководителят на екипа на разкопките ст.н.с. д-р Бони Петрунова, зам.-директор на Националния археологически институт с музей при БАН. По нейните думи в изложбената зала на музея са подредени находки, които потвърждават, че през Средновековието Калиакра е

столица на Добруджанското деспотство, важна средновековна крепост и значим пристанищен град на Черноморието, изключителен култов център.

Зрителите могат да видят напълно запазен кръст- енколпион за съхранение на частици от мощи на светци с изображението на Света Богородица, монети, сечени от местни владетели, "пръстен-убиец" с отверстие за отрова от 14-ти век, украшения и монети, свидетелстващи за търговските връзки на населението с редица царства, републики, градове-държави. През декември изложбата ще отпътува за регионалния исторически музей в Шумен, след това може да гостува и на други музеи в страната.