Не усвояваме достатъчно пари по програма "Околна среда"

Мисия Пловдив

14-11-2013, 13:21

Снимка:

plovdiv.utre.bg

Автор:

Валерия Попова

Всичко от Автора

Единадесетата Международна конференция “EUROPE- INBO 2013” се откри в Пловдив

България се намира в своята детска възраст при усвояване на средствата по оперативни проекти на Околна среда, коментира зам.-министърът на Околната среда и водите Атанас Костадинов. Спънките са много, а една от най-сериозните е прекалено краткият срок за изпълнение на проектите, посочи още той.

Усвояемостта на средствата по оперативна програма Околна среда – води (ос1) за периода 2007-2013г. е около 20%, посочват последните данни. Това станя ясно при откриването на единадесетата Международна конференция "EUROPE- INBO 2013" на мрежата на басейновите организации в Европа, стартирала в Пловдив днес.

Зам.-министърът на Околната среда и водите – Атанас Костадинов, френският посланик Ксавие Лапер дьо Кабан, както и участници от Турция, Румъния и Франция поставиха началото на тридневния форум. Пловдивски деца пък поздравиха гостите с български народен танц.

Темата на конференцията е "Прилагане на Рамковата директива по водите". Организатори са Министерството на околната среда и водите, Басейнова дирекция Източнобеломорски район с център Пловдив, Европейската мрежа на басейновите организации (EUROPE-INBO).

В конференцията ще вземат участие български и чуждестранни експерти, представители на Международния офис по водите, Международната мрежа на басейновите организации (INBO), Мрежата на басейновите организации от Централна и Източна Европа (CEENBO), водещи експерти по въпросите на мониторинга на водите и на управлението на водите от страните-членки на ЕС, Азия и Африка.

Целта на форума е обмен на опит в прилагането на европейското законодателство и по прилаганите стратегии и практики за подобряване състоянието на водите. Ще се обсъждат нови методики и необходимите мерки към тях, както и проблемите с прилагането им. Ще се предложат и нови програми за управление за новият програмен период 2016-1021 г.  Ще се направи равносметка на постигнатото до момента в настоящият период и мерки за тяхното подобряването.