Първа Национална изложба на българския комикс гостува на Пловдив

Животът

15-11-2013, 08:45

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Ще бъде представена и книгата на Антон Стайков „Кратка история на българския комикс“

Първа Национална изложба на българския комикс 2013 гостува на Регионален исторически музей – Пловдив (РИМ – Пловдив). Откриването е днес  от 18.00 часа в Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14. Освен това на 16-и и 30-ви ноември ще се проведат съпътстващи срещи с художници на комикси и детски ателиета. Изложбата ще остане подредена до 15 декември.

Комиксът влиза в галериите! Преди десет години никой не би повярвал. Но стереотипите са преодолени. След успешния албум “Над дъгата” и съпътстващата изложба, пътувала в още седем града след София, логично беше да се направи следваща стъпка – Първа Национална изложба на българския комикс. Тя се състоя през септември на първите два етажа в галерията на “Шипка” 6. За участие бяха избрани повече от 100 художника с близо 600 пана.

Организаторите учредиха награда на името на известния български художник Александър Денков, която беше връчена на Любен Зидаров за постижения в комикс изкуството.

Отпечатан беше внушителен каталог от 130 страници.

За изложбата в Пловдив организаторите на “Първа Национална изложба на българския комикс” - секция комикс при СБХ и екипът на “Проектът Дъга” ще представят 146 пана.

Изложбата обхваща всички поколения съвременни български художници на комикси. От доайенът на комикс изкуството Любен Зидаров, който навършва 90 години, до съвсем млади, 19-20-годишни автори. Голяма група художници от средното поколение ще представят легендарното списание “Дъга”.

Застъпени са всички стилове, от класическия комикс до ъндърграунда. Те ще покажат различните лица и разнообразието на българската комикс-сцена.

Ще бъде представена и книгата на Антон Стайков „Кратка история на българския комикс“.

По повод изложбата на 16 ноември между 11.00 и 15.00 часа и на 30 ноември от 13.00 до 17.00ч. в Музейния център за съвременна история се организират и срещи с различни поколения на художници на комикси и ще се проведат детски ателиета за комикси, в които младите посетители ще бъдат приканени да създадат свои „приказливи картини”:

16 ноември: Дискусия за изкуството на комикса с художниците Пенко Гелев, който създава по поръчка на английското издателство “Дейвид Салария” 22 комикс адаптации по класически романи (между тях адаптации на пиеси на Шекспир, на романи на Стивънсън, Жул Верн, Даниел Дефо и т.н.) и Антон Стайков, който ще представи новоизлязлата и първа по рода си книга “Кратка история на българския комикс”;

30 ноември: Дискусия и демонстрации на изкуството на комикса от Рангел Ряпов, Кристина Чобанова и Милен Варчев – ученици от „Национална гимназия за сценични и екранни изкуства“ гр. Пловдив;

С възобновяване на интереса към българския комикс РИМ-Пловдив, Катедра „Теология“ при ПУ и Фондация „Моят музей” – съорганизатор и спонсор на двете съпътстващи изложбата мероприятия, ви канят да се запознаете с творците и историята на българските комикси и да дарите на вашите малчугани няколко незабравими часове, наситени с творческо приключение.