7 пъти по-евтини лекарства заради генериците

Най-доброто от печата

15-11-2013, 06:12

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

До дни ще има противогрипсни ваксини

С 60% се е понижила средната цена на медикаментите в страните от ЕС през 2001-2013 г., благодарение на употребата на генерични препарати (това са оригиналните, но с изтекъл патент).

Това съобщи вчера на кръгла маса в парламента шефката на здравната комисия д-р Нигяр Джафер. А д-р Кунчо Трифонов, ръководител на IMS Health за България (международната компания за анализ на лекарствения пазар в света) даде и конкретни примери. След падането на патента на клопидогрела (намаляващ образуването на тромби в кръвта) в следващите 60 месеца цената му за един ден лечение е намаляла 7 пъти, а броят на лекуваните е скочил неколкократно. При друг медикамент - срещу шизофрения, след навлизането на генеричния медикамент стойността за ден лечение пада 5,5 пъти, а броят на лекуваните скача 2 пъти. При останал без патент статин цената му за ден терапия се понижава 3 пъти.

Шефът на Европейската генерична асоциация Ейдриан ван ден Ховен заяви, че при не е подходящо цената на генериците да се сравнява с тази в останалите страни от ЕС (и така касата да плаща най-ниската), защото има риск от удряне на дъно и производителите да започнат да изтеглят медикаменти. Трифонов добави, че през миналата година това е станало със 196 препарата, а в момента има такава опасност за 10 основни онкомедикамента. Т.е. раковоболни ще останат без терапии и може да се наложи да се лекуват с много по-скъпи.

Ван ден Ховен съобщи още как в страни от ЕС, сключвайки договор със здравния фонд, лекарите се задължават да изписват определен процент генерични медикаменти, за да се харчат по-ефективно публичните средства.

Не на последно място в Европа генеричната индустрия осигурява над 150 000 работни места (15 000 или 10% от които са у нас) и икономии за повече от 35 млрд. евро годишно, подчертаха на кръглата маса в парламента.

Д-р Бойко Пенков, заместник-министър на здравеопазването, обясни пред "Труд", че работна група цяло лято е писала концепция за лекарствената политика през периода 2014-2020 г.

"Международното рефериране категорично ще остане, защото е добро. Но ще се вземат мерки срещу празнините, които оставят изтеглени от нашия пазар медикаменти", посочи д-р Пенков. И добави: "Има злонамерени търговци, които регистрират безкрайно ниска цена на лекарствата си - примерно стойността на препаратите в групата е 7 лв., но те дават 3,50 лв., което е под себестойността. Така тази цена се приема за най-ниската за съответните генерици и здравната каса или финансиращият орган започват да плаща именно нея". Проблемът е, че в много такива случаи компании регистрират ниската цена, но след това не внасят и една таблетка. "Експертна група ще наблюдава точно такива феномени и ще се направи процедура, с която тези цени да могат да бъдат изваждани от позитивния списък", заяви д-р Пенков.

До дни ще има противогрипсни ваксини

До дни на аптечния пазар ще се появат 50 000 дози противогрипни ваксини. До липсата им се стигна след производствени проблеми и то не само у нас, заяви заместник-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков. Единствената разлика е, че доставените количества ще бъдат с опаковка на английски език, но вътре ще има листовка на български. "Тези, които искат да доставят ваксини, имат зелена улица и могат да го направят", каза още Пенков.