Архивите говорят: Как Сергей Станишев уреди поръчка за бъдещата си съпруга

Животът

15-11-2013, 06:44

Снимка:

Георги Кожухаров

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Негов активен сподвижник е сегашният премиер Пламен Орешарски

Годината е 2006. Министър-председател е Сергей Станишев, а финансов министър - Пламен Орешарски, пише "Капитал дейли". На заседанието на 20 юни е внесен проект за решение за освобождаване на "Международен панаир" ЕАД от задължението му за внасяне на дивидент в полза на държавата за 2005 г.

Точката е представена и разпалено защитена от Сергей Станишев. Той неколкократно повтаря, че се търси "подходяща юридическа форма". Явно в неговото политическо мислене онова, което на прима виста е незаконно и безпрецедентно, просто не е намерило "юридическа форма", която да замаже очите на хората:

На заседанието на МС са поставени сериозни въпроси, които биха накарали всеки уважаващ себе си политик да оттегли подобно предложение:
- предложението не е минало през съгласуване, за което няма причина (съгласуването отнема две седмици, а Пловдивският панаир не е фалирал, че да страда от липса на време)
- взема се решение по финансов въпрос, по който не се поставят цифри на масата;
- не е имало такъв прецедент (както е показала справката от 1997 до 2006);
- според юристите трябва да се уведоми КЗК, защото се касае за държавна помощ;
- "Не е редно с парите на едно дружество да се прави държавна политика, маркетингова в областта на еди какво си. Примерно взимаме парите от НЕК, за да не правим ЗОП..." (министър Николай Василев);

В тази ситуация Станишев е подкрепен единствено от Пламен Орешарски, който очевидно е един от малкото министри на заседанието, които предварително са знаели за схемата:

 


В този контекст министър Георги Петканов задава реторичния въпрос дали е въпрос на целесъобразност. За всеки юрист е очевидно, че се обсъжда подходяща юридическа форма, за да се заобиколи закона, даже да се наруши закона.

В този контекст Сергей Станишев подчертава, че въпросът е само на целесъобразност, като напълно игнорира резервите и опасенията на юристите в правния отдел на МС.

 


В крайна сметка Станишев обобщава, че изборът бил "правим ли изобщо нещо, намирайки основание юридическо и прочие или нищо не правим. Това е изборът. Затова се предлага тази форма, която юридически и по съдържание е целесъобразна...". В това е заключена цялата политическа философия на Сергей Станишев, за който дори формата (онова, което по дефиниция следва да е законосъобразно!) е въпрос на целесъобразност. Тази целесъобразност впоследствие се оказва свързана с Моника Йосифова.

 


През август Пловдивският панаирсключва договор за 500 000 лв. с фирмата на австрийския лобист Петер Хохегер без прилагане на Закона за обществените поръчки. Негов подизпълнител е именно Моника Йосифова, по-късно Станишева.