17% от тийнейджърите мислят живота си за лош

Животът

15-11-2013, 10:20

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

70 на сто са доволни от битието си

Над 70 на сто от българчетата в тийнейджърска възраст дават положителна оценка за статуса си на живот, отчита анализ на Евростат за условията на живот на подрастващото поколение в Европейския съюз.

Около 8 на сто от 14-годишните у нас определят статуса си на живот като "много добър", около 20 на сто - като "добър" и над 45 на сто - като "средно добър". Като "средно лошо" определят битието си около 10 на сто от българските тийнейджъри, а останалите 17 на сто оценяват живота си като "лош" или "много лош", пише БТА.

Най-негативна оценка за статуса си на живот дават тийнейджърите в Хърватия, Словения, Румъния и Португалия - около 30 на сто от тях са крайно недоволни от условията си на живот. На обратния полюс са тези в Швеция, Дания, Холандия, Белгия и Швейцария - над 80 на сто са довлни от живота си.

Близо 90 на сто от българските тийнейджъри живеят в семейна среда с двама родители при среден показател за ЕС 86 на сто. Около 6 на сто от младите българи са израснали в семейство с един родител - майка, а около 1,4 на сто - в семейство с родител - баща.

В институции или приемни домакинства са живели около 2 на сто от българчетата на възраст 14 години. В подобни институции са живели около 3 на сто от тийнейджърите в Италия, сочи европейската статистика.

Близо 50 на сто от анкетираните тийнейджъри у нас оценяват образователния статус на семейната среда като нисък, около 40 на сто като среден и едва 10 на сто - като висок.

Най-ниска образователна семейна среда за тийнейджърите е отчетена в Румъния, Португалия и Испания - между 80 и 90 на сто от анкетираните там. Най-висока образователна среда има за тийнейджърите на Естония - над 25 на сто от тях са израснали в семейства с високо образование.

96 на сто от българчетата декларират, че бащата е основен двигател на семейните финанси, а 88 на сто определят майката като източник на доходи. Най-мързеливи са бащите на тийнейджърите в Гърция - 47 на сто и Кипър - 60 на сто.

В Испания и Гърция едва 20 на сто от майките на тийнейджърите работят активно.