Изграждат хипербарен комплекс за 500 хил. лв. в Бургас

По-голямата част от парите са предвидени за закупуване на втора барокамера в града

Хипербарният комплекс, който скоро предвиждаме да изградим в Бургас, ще изисква съвместните усилия на болницата, общината и обществеността, защото освен важно той е и скъпо начинание. Изграждането му ще струва около 500 000 лева, като по-голямата част от средставата ще се използват за закупуването на още една барокамера.

Това каза доц. Христо Бозов, който е методичен ръководител на Сектора по хипербарна оксигенация към бургаската болница по време на символичното връчване на ваучер за дарение от над 10 хил. лв. Парите са осигурени от бургаските масони и ще помогнат на 14 деца с церебрална парализа да минат по 10 сеанса в барокамерата в МБАЛ-Бургас.

Ние правим национален анонс за лечението на децата с ДЦП, които само в Бургаски регион са около 100. Комплексът ще е не само от местно значение, защото досега по-голямата част от заболелите водолази, които получаваха кесонна болест, се лекуваха във Варна", каза доц. Бозов и обясни, че разстоянието от два часа, може да забави лечението, тъй като при кесонна болест са важни първите 6 часа.
"Имаме уверението на кмета Димитър Николов, че ще съдейства за реализиране на проекта. В момента Секторът по хипербарна оксигенация е във фаза на проектиране", каза зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.

Как действа хипербарната оксигенация?
Към рехабилитацията на децата се добавя терапия с кислород под налягане, при което се увеличава разтворения в кръвта кислород и по този начин последният достига до увредените тъкани на мозъка. Това значително подобрява неврологичния статус на децата с ДЦП. По този начин, след продължителни сеанси, е възможно подобрение в състоянието им, дори и раздвижване.
Освен на деца с ДЦП хипербарната оксигенация помага за лечение на водолази с кесонна болест, мултипленна склероза, диабетно стъпало, при загуба на слуха след прекаран грип. Барокамерата помага и при лечение на перитонит, причинен от бактерии, които се развиват в среда без кислород. Лечението с кислород спомага и за зарастване на белези от изгаряния и отравяния с въглероден окис при пожари.