В Стара Загора отбелязаха бойния празник на Сухопътните войски

Стара Загора Лайф

15-11-2013, 17:01

Снимка:

Община Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

В района на военно формирование 24150 – Стара Загора днес се проведе тържествен ритуал по случай 19-ти ноември – Празника на сухопътните войски.

Венци пред паметника на „Загиналите в боевете за град Пирот“ поднесоха председателят на Общински съвет Стара Загора Емил Христов, командирът на Втора Тунджанска механизирана бригада бригаден генерал Любчо Тодоров и гл.секретар на Областна администрация Татяна Кирилова. В тържественото си слово бриг. генерал Тодоров определи честването на 19 ноември като ярък израз на преклонението на всички военнослужещи пред подвига на българските воини, пролели кръвта си по бойните полета в защита на Съединението и войните за национално обединение. Той отбеляза, че в хода на Сръбско-българската война сухопътните войски се утвърждават като самостоятелен вид въоръжена сила, а победата при Сливница на 19 ноември 1885 г., е утвърждаващият момент за създаването им. Тази година празникът е свързан с отбелязването на 128-та годишнина от победата на Българската армия в Сръбско-българската война от 1885 г. и 40-ата годишнина от създаването на Командването на сухопътните войски. Бойният празник на Сухопътните войски по традиция беше отбелязан през седмицата и с турнир по стрелба на полигон „Люляк“ - с автомат „Калашников” за купата на командира на Сухопътните войски и с пистолет „Макаров” за представителите на средствата за масова информация.

На КПП на военно формирование 48430 – Стара Загора тържествено беше открита паметна плоча на закритите 1 батальон от 12 пехотен полк и 38 мотострелкови полк.