КТ „Подкрепа“ напуска КСНС, преговаря с протестиращите

Най-доброто от печата

16-11-2013, 07:58

Снимка:

Петър Ганев

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Липсвал съдържателен диалог по основните проблеми на обществото

КТ "Подкрепа" се оттеглят от Националния съвет за тристранно сътрудничество, поради отсъствието на съдържателен диалог по основните проблеми на обществото. Това заявяват от конфедерация в своя декларация.

Конфедеративният съвет упълномощава КТ "Подкрепа" да излъчи свои представители за съставяне на контактна група с протестиращите студенти и граждански организации за продължаване на диалога по определяне на целите и параметрите на бъдещото сътрудничество, пише в декларацията, до която се стига след Извънредно заседание, на което са били изслушани представители на Ранобудните студенти и Протестна мрежа.

КТ "Подкрепа" настоява основните политически партии да се споразумеят в най-кратки срокове за дата за провеждане на избори за Велико Народно Събрание с единствена цел съставяне на нова Конституция. "Само така може да се свали общественото напрежение и да се очертае ясна перспектива пред българското

общество. Очевидна е необходимостта от нов обществен договор, предвид пълния крах на държавността през периода на действие на сегашната Конституция. Призоваваме протестиращите и полицията да не се поддават на провокации, с цел избягване на излишно насилие. Отбелязваме с тревога, че прекомерното концентриране на полицейски сили в столицата и на южната ни граница, оставя беззащитно населението на останалата част от България", пише в декларацията.

В документа се казва още: "Водени от категоричното убеждение, че основните политическите партии не са способни и нямат желание да се обединят около национални приоритети и каузи, считаме че е дошло времето автентични неполитически субекти, които не са свързани с олигархични кръгове и чужди на България интереси, да изработят своеобразна Харта, в която да залегнат основните постулати и принципи, върху които да се изгради бъдещият обществен договор с особен акцент върху гражданските и трудовите права, изборите, съдебната система, обществения контрол, местната власт. Пълната деградация на сегашния политическия елит в България явно не може да се преодолее само с митинги и шествия в столицата, предвид на което регионалните структури на Конфедерацията на труда "Подкрепа" се ангажират да поемат ролята на координатор и катализатор на общественото недоволство извън София".Снимка на Деня

Златна есен в парк "Кайлъка"