70 години Строителна гимназия "Лубор Байер" Стара Загора

Заралии

16-11-2013, 12:27

Снимка:

ПГСА "Лубор Байер" Стара Загора

Автор:

Нели Нейкова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Бургаски ученици подкрепиха "ранобудните"

За изминалия път на училището и днешните успехи разказва директорът инж. Георги Славов

Професионалната гимназия по строителство и архитектура „Лубор Байер” в Стара Загора отбелязва тази седмица своя 70-годишен юбилей.

Училището е създадено през 1943 г., с указ на 25-тото Народно събрание като Държавно средно техническо училище. Първият му учебен ден и официалното му откриване е на 18 ноември 1943г. В онези дни учебното заведение се е помещавало  в сградата на бившето еврейско училище (старата  сграда на библиотека “Захарий Княжески”).

Много от изпълнителите и ръководителите при строителството на стратегически обекти в региона са кадри на строителната гимназия в Стара Загора – язовир „Копринка”, ТЕЦ-ове 1 и 2, град Димитровград. Строителният техникум, както е по-известен в града, е дал двама ректори на УАСГ София, разказва директорът инж. Георги Славов. Днес в гимназията учат 734 бъдещи строителни инженери.

Подготовката на учениците се базира на непосредствени контакти с бизнеса и реализирането на няколко успешни проекта, свързани с повишаване квалификацията и образованието им, допълва инж. Славов и с гордост подчертава, че това е най-голямото професионално училище на територията на област Стара Загора, а в страната, в рамките на професионалните училища в сектор строителство, заема 3-4 място.

Втора година в гимназията се работи по проект "Ученически практики", като той се е разраснал от 78 ученика на 170, допълва инж. Славов. Проектът включва 240 часа практика, като учениците са на действително обекти: строителни - високо и ниско строителство, проектантски организации, инфраструктурни обекти, транспортно строителство, водоснабдяване, канализация, геодезически предприятия. След завършване на тази практика, под ръководството на наставник, учениците получават стипендия в рамките на 300 лв. и съответния сертификат за уменията, които са придобили.

Гимназията е спечелила проект "Образователен парк и енергоефективно строителство", по който ще бъде направена работилница по теория и практика, с водещ партньор от Германия. С друг проект част от учениците с немски език, ще бъдат обучени на някои специални строителни технологии, които се използват в Германия, а 20 ученика ще бъдат на триседмична практика в Германия през април следващата година.

За най-голямо постижение в последните три години, инж. Славов счита проектът "Аз мога да строя", който се реализира под егидата и ръководството на Строителната камара. В този проект участват ученици от четири специалности на гимназията, които завършват тази година. Те разработват определени теми, като целта е да бъдат приучени на компетентност и работа в екип, за да могат да решават определени задачи.

За 70-годишния юбилей директорът инж. Георги Славов пожела на учениците да могат спокойно и с необходимото усърдие да усвоят това, което е пред тях като задача. Те трябва да имат възможност и желание. И ако се реализират тези неща, наистина трудът на преподавателите няма да бъде напразен, каза инж. Славов. Пожелавам си дори да не работи в сектор строителство, всеки, който е завършил гимназията, отивайки на трудовия пазар, да може със знанията и умениятаси, които е придобил тук, да се справя с трудностите, които ще му предстоят в живота. Тогава наистина бихме казали, че гимназията има достойно място и оправдава надеждите на гражданството, завърши пожеланията си инж. Георги Славов.