Дерби имаше! Голове - не

ЦСКА и Левски демонстрираха качество и желание, но никой от тях не успя да отбележи

Отборите на Левски и ЦСКА премериха сили днес пред около 9 хиляди зрители в първи 1/8-финален двубой от турнира за Купата на България, съобщи Sportline.bg. Сблъсъкът завърши 0:0 и бе на стадион „Васил Левски“, като символичните домакини от ЦСКА излязоха на върха на атаката си с Мартин Петров, който се завърна преди седмици. Петров внесе свежест в редиците на „червените“, но си личеше, че му е трудно да действа в непривичната за него зона.

Както Sportline.bg писа, на „Орлов мост“ имаше организиран политически митинг по-рано, но феновете на двата отбора показаха далновидност и заобиколиха събитията там, за да не се стига до взривоопасни комбинации. Още в първите секунди Левски се хвърли напред, показвайки, че е готов да гони победата от начало докрай след болезненото поражение с 0:3 за първенство.

Играта през първата част бе на бързи обороти, като владението на топката бе за гостите, но с лек превес. В 14-та минута Гаджев от границата на наказателното поле стреля силно над вратата, след като вратарят Черни бе на земята поради опит да избие остро центриране на Родригес от десния фланг. В 21-та минута „червените“ вкараха, но попадението бе отменено поради засада на Валентин Илиев. Мартин Петров центрира от фаул и Менди надделя с физика, подавайки към Илиев, който с глава вкара, но беше зад „синята“ защита.

Три минути по-късно събитията отново бяха в наказателното поле на Пламен Илиев – Марто Петров получи удобна топка там и влезе в схватка с Владимир Гаджев. Петров взе превес, но въпреки че двамата се бяха оплели и можеше да пробва да падне за дузпа, той покажа мъжество и продължи игра. В 34-та минута Левски нацели греда, благодарение на Мирослав Иванов. Шуменския Деко стреля силно от пряк свободен удар, топката се отби в десния стълб на вратата на Черни и стигна до Родригес, който едва успя да я насочи в тялото на Вальо Илиев. Щабът на Левски искаше дузпа, но на повторенията се видя, че Илиев игра с тяло, а не с ръка.

Второто полувреме започна с по-активна игра на „червените“, като Левски позволи на противника да излезе по-напред. В 48-та минута  футболистите на Антони Здравков се възползваха от празните пространства и Ларсън Туре изведе Гари Родригес по перфектен начин, но холандецът, сам срещу Черни, стреля неточно. Половин час преди края Родригес отново бе изведен срещу Черни, но този път стражът излезе напред и изчисти. В 70-та и 71-та минута ЦСКА на два пъти бе близо до гола. Първо Сидибе направи мощен рейд по лявото крило и дори елиминира излезлия Пламен Илиев, след което Димов успя да избие в корнер. Секунди по-късно Гъргоров стреля много силно от границата на пеналта, но топката мина на сантиметри от лявата греда на вратата на Илиев.  

В последната минута на продължението Хауърд сбърка непростимо в защита и Макриев отне, но пропиля лекомислено предимството си в предни позиции. Така днес голове нямаше и интригата остава за реванша на 19 декември. В края на сблъсъка феновете скандираха "Оставка" срещу правителството на власт.

ЦСКА: 12. Черни, 19. Попов, 6. Менди, 14. Илиев (к), 37. Фо-Поре, 5. Янчев, 18. Чочев (45. Долапчиев 86'), 23. Гъргоров, 11. Милисавлиевич, 10. Марсиньо (15. Хауърд 72'), 17. М. Петров (7. Сидибе 64')

Резерви: 99. Колев, 7. Сидибе, 8. Дюлгеров, 15. Хауърд, 21. Василев, 45. Долапчиев, 71. Карачанаков

Старши-треньор: Илиян Василев

Левски: 23. Илиев, 2. Мулдер, 4. Ангелов (к), 25. Д. Димов, 28. Пинто, 45. Гаджев (35. Пл. Димов 88'), 6. Старокин (75. Бру 60'), 59. Туре, 20. М. Иванов, 11. Родригес, 9. Генков (7. Макриев 71')

Резерви: 1. Блажевич, 5. Перес, 35. Пл. Димов, 55. Милиев, 75. Бру, 22. Йорданов, 7. Макриев

Старши-треньор: Антони Здравков

Жълти картони: Попов, Сидибе, М. Иванов, Бру

Съдия: Цветан Кръстев, Варна

Стадион: "Васил Левски" - 9000 зрители