Жертви на домашното насилие го приемат за нормално в семейството

Животът

17-11-2013, 06:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Четири смъртни случая в Бургаско заради домашно насилие

Всяка четвърта жена в България е подложена на вербален или физически тормоз

Съществуват ситуации, в които домашното насилие се бърка с нормалните взаимоотношения в семейството. Това е така нареченото ситуативното насилие, при което се използват методи като изнудване, психологически тормоз и принуда, за да се контролира определена ситуации или ежедневието на околните, пише nasilie.eu

Няма критерии за определяне на насилника – той е многолик, от високо образован до едва сричащ, от икономически стабилен до икономически зависим, от грубоват до миловидно изглеждащ. Това е един от проблемите за бързото идентифициране на възможния насилник, обясняват специалисти.

Знаците и симптомите на домашното насилие варират в различни граници – от страх, през унижение и обиди, заплахи и изнудване, до физически наранявания, ограничаване на свободата, икономическа зависимост и сексуално малтретиране. Домашните насилници не са еднакви в модела си на поведение, използват различни способи и понякога са трудно разпознаваеми. Авторитарното патриархално насилие , характерно за мъже считащи, че властта е тяхно право е най-често срещано. В психологията е описано като “патриархален тероризъм” . Характерното за този вид насилие е, че то влияе върху всички в семейството , ескалира и се развива, а често излиза и извън неговите граници.

Немалък проблем в модерното общество са и съществуващите социални митове за насилието. Те го покриват и омаловажават несъзнателно, с една единствена цел, а именно съхраняване на илюзията, че всичко е наред и “това е част от нормалното съвместно съществуване”.

" Често сме чували изречения от рода на “насилието е характерно за необразованите съсловия”,”нормално е съпрузите да водят война до напасване на характерите си”,”жените предизвикват мъжете с фенимисткото си поведение” … и още, и още. Именно те стоят в основата на трудното разпознаване на домашното насилие и пренебрегване на първоначалните сигнали за предстоящо такова.. Тези митове дават “шанса” на потърпевшите да избегнат мъчителните душевни, психологически и физически преживявания и ги лишават от истинския шанс за промяна на ситуацията. Те дават едно задоволително за страничните хора обяснение и насаждат разбирането , че на който и да се случи, това е “част от живота", допълват експерти.

Домашното насилие в българските семейства все още е честа практика. Трудно може да се определи портретът на жертвите на домашно насилие, тъй като те са от различни социални слоеве и възрастови групи, но най-често потърпевшите са жени и деца. Статистиката продължава да бъде категорична, че всяка четвърта жена в България е подложена на вербално или физическо насилие. Някои от тях дори не осъзнават, че са малтретирани. Други се страхуват да споделят и години наред крият от близките си, нямат смелостта или не знаят къде и как да потърсят помощ за излизане от тази нелека ежедневна ситуация.

Именно това породи необходимостта за създаването на мрежа от посланици наречена BG WOMEN. Нейната основна цел е да улесни прехода от зависим живот към автономия, да помогне на жертвите за излизането от тази среда, да разбие митовете за нормалността на такъв вид поведение, проявено дори и в най-лека форма. Посланиците на BG WOMEN са доброволци, които ще сътрудничат на преживелите домашно и сексуално насилие без оглед на тяхната възраст и социален статус. Те ще бъдат активни участници в набирането на средства за нуждаещите се, с цел подсигуряване техния базов социален комфорт.

Информирането на законовите права на потърпевшите, усвояването на умения за справяне в кризисни ситуации и в социалния живот, с цел избягване на повторно попадане в насилствени ситуации ,насочване на вниманието на обществото в конкретно населено място за разпознаване на домашното насилие и неговото предотвратяване в зародиш, разбиване на митовете, са част от програмните цели на BG WOMEN. За да се постигне успех е необходимо да се работи на всички нива и да се използват всички инструменти за разпознаване на домашното насилие. Залегналите програмни идеи в мрежата от посланници на BG WOMEN ще доведе до улесняване социалната реинтеграция на жертвите и ще прекрати отхвърлянето им от общността, близките и работодателите, поради неразбиране на проблема им.