Дядо Борис в битка за стола на покойния митрополит Кирил

Животът

17-11-2013, 10:49

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Варна избира своя нов духовен водач. Бачковският игумен е сред фаворитите

Днес Варна избира своя нов митрополит измежду 13 кандидати.

Сред претендентите за наследник на покойния дядо Кирил е и игуменът на Бачковския манастир Борис.

30 делегати  - по 6 от Варненската, Шуменската, Търговишката, Добричката и Провадийската духовни околии, половината от тях - свещеници, а другата половина - миряни, ще отсеят двама от общо 13 кандидати. Делегатите ще избират единствено по снимка и биография на всеки от кандидатите.

След епархийския избор във Варна и при одобряване на епархийската преписка от страна на Св. Синод, съгласно Устава на БПЦ-БП след една седмица, т.е. на 24 ноември 2013 г. в София измежду двамата "финалисти" следва да бъде избран новият Варненски и Великопреславски митрополит при гласуване на Българския патриарх и синодалните архиереи.

Във визитката на дядо Борис пише:

Агатоникийският епископ Борис е роден на 10 март 1953 г. в град Русе. От 1 юли 1991 г. Светият Синод го назначава за представител на БПЦ при Московската патриаршия и настоятел на Българското църковно подворие в Москва. От 15.01.2004 г. заема поста игумен на Бачковската света обител.

+ крайно небезизвестен, обича дърворезбата;

- има слабост към кича, което ясно личи от обзавеждането на помещенията в Бачковския манастир, които обитава, вкарал е Българската православна църква в куп скандали - не си плаща сметките и остави без телефони всички митрополити в Светия синод и патриарх Максим, има яхта, луксозни автомобили, паркирани в Бачковския манастир, извествен и със забавленията с дами, на които се отдава дори в присъствието на други духовници, за двете години, в които е главен секретар на Светия Синод успява да съсипе софийската епархия, много голям ценител на кулинарията, тежи поне 160 кг. Митрополит Амвросий го обвини, че се опитва да мотивира финансово делегатите на събора, за да бъде избран за Варненски и Великопреславски митрополит.

Повече информация за избора четете във Varnautre.bg.