Жителите на с.Телиш блокират основен път, не искат в селото си бежанци

Протестиращите бяха близо 200-250 души

Жители на плевенското село Телиш излязоха на протест срещу настаняването на бежанци в бежански лагер край мястото, където живеят.

За около 30 минути между 10.50 и 11.20 часа главният път София – Плевен бе блокиран от недоволните хора. Протестиращите бяха близо 200-250 души. Протестът е преминал при засилено полицейско присъствие, но без напрежение и сблъсъци.

Недоволните българи са изпратили писмо с въпроси до правителството, но все още не са получили отговор. Те очакват такъв до 20 ноември. Ако не получат, възнамеряват да преминат към активни стачи действия.

Жителите на Телиш настояват да не бъдат настанявани бежанци край града. Основните им притеснения са за настаняването на около 4000 бежанци в лагер от затворен тип. Другото им искане е оборудването за бежанския лагер, докарано в бившото военно поделение, да бъде изнесено, за да се предотвратят всякакви евентуални възможности за настанвяване.

"Ние не сме против бежанците, но смятаме, че такива лагери трябва да се правят извън населените места, а бежанците в тях да са на малки групи. Опасно е да се настаняват толкова много хора на едно място, защото сред тях може да има опасни елементи", категоричен е  председателят на инициативния комитет на протестите Марин Шкодров.