Студентите отбелязват международния си празник днес

Мисия София

17-11-2013, 13:46

Снимка:

Протестна мрежа

Автор:

Радослав Атанасов

Всичко от Автора

В пълна тишина днес студентите отбелязаха Международния ден на студента. Над 120 висшисти излязоха пред Народното събрание и се наредиха пред загражденията около парламента и по знак съблякоха връхните си дрехи. Лицатата им и дрехите им бяха нацапани с розова боя.

Ивайло Динев - един от "Ранобудните студенти" и организатор на окупацията на Софийския университет разказа за студентски протести през 1939 г., когато хитлеристки части атакуват протестиращи студенти в Карловия университет в Прага, както и за тези на 17 ноември 1973 г. в Атина.

 

Отново в пълна тишина те легнаха на земята и останаха така няколко минути, като през това време и гражданите, които се бяха насъбрали останаха в мълчание.

Малко след началото на акцията полицаите зад загражденията се присъединиха към студентите. Присъстващите реагираха остро, като започнаха да викат: "Хайде, елате ги бийте, легнали са ви готови".

 

Тишината обаче беше нарушена с тон за оставка, след което студентите изтанцуваха познатия вече танц "Кой предложи, кой" и поздравиха полицаите с "Хубава си, моя горо". Своеобразното честване на Международния ден на студентите продължи около час, след което студентите се прибраха отново в университета.