Хеликоптер за спасителни операции ще има между Добрич и Констанца

Мисия Добрич

18-11-2013, 08:47

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Скоро ще бъде направен демонстрационен полет

Многофункционален хеликоптер за спасителни операции ще направи демонстрационен полет при съвместно учение в трансграничния регион Добрич-Констанца, съобщи пресцентърът на областната управа.

Операцията е в рамките на проект "Оборудване за спасяване на живота ни", в който окръг Констанца и добруджанските общини Генерал Тошево и Крушари си партнират.

Инициативата ползва финансов ресурс 6 000 000 евро по оперативна програма. На работната среща по проекта в областната управа в Добрич  е решено да бъде подписан рамков протокол за сътрудничество. Учебното занятие ще се състои близо до румънския град Негру вода като Генерал Тошево и Крушари ще участват със своя  самоходна техника. При симулацията ще бъде почистен път от натрупан сняг, ще бъдат изтеглени заседнали превозни средства, а тежко пострадал човек ще бъде извозен с хеликоптера.

Летателната машина, която е купена от окръжния съвет в Констанца, разполага с най-модерна медицинска апаратура. Хеликоптерът ще се използва в трансграничния регион при издирвателни операции, включително и по море, за оказване на  спешна помощ при наводнения, земетресения и други бедствени ситуации.

В рамките на проекта вече са обучени 37 български и румънски медицински и други специалисти.