Мори ни "лъжлив" грип

Животът

18-11-2013, 09:46

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

През изминалата седмица болните са се увеличили двойно

Няколко респираторни вируса циркулират в момента в страната и разболяват масово деца и възрастни, предупреждават специалисти.

Най-много са заразените с т.нар. парагрип, който обаче няма нищо общо с истинския грип.

Той протича сравнително тежко. Болните се чувстват изключително зле през първите два-три дни, мъчи ги главоболие, краката не ги държат, оплакват се от възпалено гърло, кашлят, имат ужасна хрема. Често вдигат и висока температура, придружена с повръщане и диария, обяснява д-р Атанас Мангъров пред "Преса".

За разлика от грипа този вирус минава за седмица, без да е нужно болнично лечение, а и не е толкова заразен. Въпреки това лекарите препоръчват при парагрип де се пази леглото вкъщи поне три дни, а родителите да не пускат децата на училище и забавачка. Така ще се избегнат усложнения като отити, пневмонии и менингити.

През изминалата седмица болните са се увеличили двойно, показват данните на Националния център по заразни и паразитни болести. В момента с кашлица, хрема и температура са всеки 81 на 10 000 българи слещу 45 на 10 000 души в началото на месеца. Това прави хиляди заболели в цялата страна, алармират епидемиолозите. Най-висока е заболеваемостта сред най-малките - бебетата и децата до 4-годишна възраст. Следват хлапетата между 5 и 14 години.