Пловдив се побратими с най-бързо развиващия се град в Китай

Мисия Пловдив

18-11-2013, 10:59

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Пловдивска бизнес делегация също е в Шънджън, търси възможности за сътрудничество

Меморандум за побратимяване между Пловдив и Шънджън размениха в неделя в Шънджън, Китай, председателят на Общинския съвет арх. Илко Николов и Цин Ксу, кмет на мегаполиса.

В залата на тържествената церемония бяха подредени огромни фотоси на пловдивски забележителности. Арх. Николов подари на китайския кмет картина, изобразяваща знакови места от Града под тепетата. 

В 5-звездния хотел Shangri-la общината на Шънджън сключи международно партньорство с още 5 града – Анкара /Турция/, Атина /Гърция/, Сува /Фиджи/, Бишкек /Киргизстан/ и Корк /Ирландия/.    

Кметовете и председатели на Общински съвети на вече побратимените с Шънджън градове Хюстън, Познан, Барселона, Самара аплодираха новите побратими. 

Днешното събитие е част от стратегията на Китай за отваряне на икономиката към света. Това е голям шанс за Пловдив за коопериране в различни области – икономика, култура, туризъм, селско стопанство, образование, коментира арх. Илко Николов.

Председателят на Общински съвет - Пловдив е почетен гост на Hi-Tech панаира, който се провежда в момента в най-бързо развиващия се китайски град, обявиха на церемонията при откриването на изложението домакините. Пловдивска бизнес делегация, водена от Ангел Христозов, председател на Българо-Китайската асоциация за бизнес развитие, ще се срещне с различни компании. Срещите се осъществяват с помощта на Китайския  съвет за насърчаване на международната търговия при Съвета на Шънджън, с който нашата Асоциация сключи Меморандум за разбирателство и сътрудничество през лятото.

ЗА ШЪНДЖЪН

Шънджън, разположен на източния бряг на Перлената река, е красив крайбрежен град в Южен Китай. Там през 1980 г. е основана първата специална икономическа зона. През последните три десетилетия Шънджън се развива от малък град близо до Южнокитайско море в съвременен мегаполис с население над 10 милиона, просперираща икономика и красива природа. В града са създадени световни чудеса на индустриализацията, урбанизацията и модернизацията. Той е показателен пример за реформите в Китай и отварянето на страната, както и за напредъка в модернизацията.

Като "Столица на дизайна" Шънджън е един от основните градове в развитието на съвременния дизайн в Китай. През 2010 г. "Ню Йорк Таймс" определя града като една от 31 забележителни туристически дестинации.