Художествената галерията представя "Светът на Дора Габе и Йордан Йовков"

Добрич Лайф

19-11-2013, 07:00

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Експозицията се представя до 30 декември.

В Художествена галерия - Добрич е открита изложба по повод 125 години от рождението на Дора Габе и 133 години от рождението на Йордан Йовков. Тя съдържа творби от фонда - портрети на творците и герои от Йовковия литературен свят. Неизменно присъства и добруджанската равнина, която е вдъхновител на творците.

В залата са внушителните платна на Георги Трифонов „Йовкова Добруджа" и "Антология", населени с персонажи от произведенията на писателя, „Гергана" от Мари - Терез Господинова, „В памет на Й. Йовков" от Елена Ботева. Включени са творбите на добричките художници Никола Г. Даскалов - „Присъствие", "Песен за Добруджа" и на Филип Филипов - „Мелницата в село Мусубей".

В графиката интерес представляват илюстрациите по произведения на Йовков: „Серафим" и „Грешница" от Атанас Василев - рисунки с туш и акварел, големият цикъл гравюри на дърво от Зафир Йончев по „Старопланински легенди" - „на Агликина поляна", Юнашки глави", „Женда", „Индже", „През чумавото"; офортите на Иван Бочев, графиките по Йовков, изпълнени в „суха игла" от Петър Чуклев, както и рисунките с туш „По жицата" на Симеон Венов и по „Другоселец" на Дечко Тодоров.

В портретната галерия се открояват живописните портрети на Й.Йовков от Иван Д. Христов, Генчо Денчев, Милка Пейкова и графичният портрет от Михаил Петков. „В очакване" на Андрей Даниел ни потапя в атмосферата на Йовковия кабинет в един по-необичаен ракурс към писателя. В различна стилистика са портретите на Дора Габе в платната на Пеню Вълчанов и Мария Столарова.
Експозицията се допълва от „Пейзаж" на Светлин Русев и „Добруджанска земя".

Платната са изложени до 30 декември т.г.