Да укрепим имунитета си през зимата

Животът

19-11-2013, 12:00

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Време е!

Имунитетът не е постоянна величина, а състояние на организма, което зависи от много фактори. Повечето от тях произтичат от самите нас. И това донякъде е добре, защото означава, че при подходящите мерки човек е в състояние да направи много за неговото укрепване - чрез различни подходи - хранене, външни източници на витамини и минерали, ваксини и т.н.

Подходящото хранене

То трябва да бъде балансирано, особено през зимата. В менюто трябва да бъде включено достатъчно количество вещества, необходими за нормалната работа на имунната система. В него задължително трябва да присъстват белтъчините (протеините) от растителен или животински произход (не по-малко от 100 г дневно), холестерол (в умерени количества), защото той е необходим за борбата с патогените.

Не изключвайте напълно и яйцата и животинските мазнини. Зимата не е подходящ период за т.нар. "обезмаслени диети". Всеки ден можете да приемате 10 г животински и 20 г растителни мазнини. Като източник на животински мазнини можете да употребявате краве масло или сланина. Дозирана правилно, сланината всъщност не е вреден продукт – тя съдържа арахидонова киселина (полиненаситена мастна киселина), от която в организма се синтезират медиаторите на имунния отговор.

За осигуряването на необходимото на организма количество белтъчини диетолозите съветват всеки ден да се приемат около 300 грама месо, риба, извара, сирене (около 60 грама белтъчини) и 350 грама хляб (около 30 грама белтъчини). Останалите 10 грама белтъчини трябва за се набавят от зеленчуците. Трябва да се добавят 20 грама растителни мазнини (170-180 ккал) и 10 грама животински (10 грама краве масло – 70-80 ккал).

Витамините и минералите – без тях сме за никъде

Само един витамин не може да укрепи нашата имунна система. За нейната нормалната работа са жизнено необходими и някои минерали: желязо и мед - за нормалното производство на кръв, магнезий и калций – за предаването на нервните импулси. Цинкът и селенът са мощни антиоксиданти, т.е. вещества, които възпрепятстват вредното действие в организма на неблагоприятните фактори, в това число на различните вредни микроорганизми.

Многобройните комплекси от минералите и минерали могат да помогнат за възстановяването на техния евентуален недостиг в организма през зимата. Най-популярни са многокомпонентните мултивитаминни комплекси, но според някои специалисти този "коктейл" не се усвоява ефективно, защото някои от многото елементи взаимно блокират своето действие. Затова някои предпочитат таблетките с "по-бедно" съдържание, и дори такива, които се приемат последователно и по този начин не си "вредят" едни на други.

Не забравяйте и за адаптогените - балсамите и сиропите, съдържащи шипка, китайски лимон, каркаде и много други лечебни растения, които могат да се намерят във всяка аптека.

Не пренебрегвайте ваксините

Отношението към ваксините като цяло е различно. По своята същност те са имунни препарати, а самото ваксиниране представлява т.нар. имунна корекция. В повечето случаи ваксинирането не предизвиква никакви проблеми и способства за доброто здраве. Ако става дума за простудни заболявания, съществуват само ваксини против грип.

Витамините, адаптогените, закаляващите и другите полезни процедури безусловно укрепват здравето, но когато имунната система не може да се справи с някакъв сериозен проблем, те не са достатъчни. За да не навредите на организма си и да постигнете добри резултати с подбора на подходящите имунни препарати, добре е да се консултирате със специалист.

За намаляването на имунитета и необходимостта от консултация с имунолог свидетелства статистиката – според нея повече от 4 пъти годишно (за възрастните и децата над 5 години) и повече от 6 пъти (за малките деца) е заболеваемостта  заболеваемостта от остри респираторни заболявания. Също според данните продължителните настинки (повече от 2 седмици), хроничните и повтарящите се инфекции (ангина, отит, чревни инфекции), постоянната субфебрилна температура (37-38 градуса) са особено често срещани през зимата. Всички тези признаци не могат да се интерпретират самостоятелно - само лекарят на основата на лабораторни изследвания на имунната ви система може да препоръча необходимите мерки, които ще способстват за укрепването на вашия имунитет./ здраве.bg