Държавна опера - Стара Загора представя Дон Карлос

Стара Загора Лайф

19-11-2013, 13:50

Снимка:

Държавна опера Стара Загора

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Държавна опера - Стара Загора ще представи на своя сцена постановката Дон Карлос на Джузепе Верди на 20 ноември от 19,00 часа, съобщиха от пресцентъра.

В репертоара на Старозагорската опера Дон Карлос влиза с премиерата си на 9 февруари 1966 г. Диригент е Димитър Димитров, режисьор Николай Николов - гост, художници: Константин Радев и Мариана Попова.
Следва премиера на 13 април 1974 г. Диригент отново е Димитър Димитров, режисьор Владимир Дановски, художник Константин Радев. Последната премиера на Дон Карлос е на 5 декември 2002 г. Тя символично е посветена на започналото възстановяване на сградата на операта. Режисьор е Нина Найденова, сценограф Борис Стойнов, художник на костюмите Цветанка Петкова-Стойнова. Този спектакъл се радва на голям успех както на родна сцена, така и на гастроли в чужбина – Испания, Португалия, Италия, Франция. Преди първото си представление в Испания цялата трупа посещава двореца Ел Ескориал в Мадрид. Операта е представяна и на Фест шпиле в Залцбург, в една от най престижните зали в Европа.
Декорът и днес има актуална и модерна визия, а режисьорската и сценографска концепция, асоцииращи личния затвор на всеки от нас, където зад решетките стоят властта, политиката, религията, любовта и омразата, звучи съвременно и провокативно.
На 20 октомври в ролята на Дон Карлос ще участва Даниел Дамянов - вече утвърден солист на Софийската опера. Започва кариерата си от сцената на Русенската опера – в ролята на Манрико. От 2007 до 2010 г. работи последователно в оперните театри в Русе, Варна, Стара Загора и Бургас. През 2010 г. е включен в състава на Софийска опера и балет. Репертоарът му включва роли от Верди, Пучини, Бизе и други европейски класици. Певецът влезе в ролята на Зигфрид от Пръстенът на нибелунга на Софийска опера и се готви за участие в ролята на Радамес от Аида - най-новата постановка на Националната опера.
В ролята на Кралица Елизабет е Йоана Железчева - сопрано, солист на Бургаската опера. Според взискателната музикална критика великолепното сопрано се налага през последните години като певица от световен ранг.
В ролята на Монаха ще имаме удоволствието да видим Димитър Райков – студент в Националната музикална академия Панчо Владигеров. Роден през 1989 г. в град Варна. През 1997 г. постъпва във Варненско детско-юношеска опера към Общински детски комплекс - Варна, а от 2005 г. започва подготовката си при сопраното Костадинка Николова до кандидатстването му в НМА Проф. Панчо Владигеров – София. Димитър Райков е студент в класа на проф. Нико Исаков.