Царево посреща Нова година с напълно обновен парк

Новините

19-11-2013, 18:08

Снимка:

община Царевп

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Царево интегрира ромчета по европроект

Проектът е на стойност 300 хил. лв.

 

До Нова година Царево ще има реконструиран и модерен парк. Проектът стартира през октомври. Стойността му е 300 хил. евро се финансира на 100% с европейски средства, а строителните дейности вече са доста напреднали

 

"Идеята беше да направим така, че хората да видят най-красивия южен град - Царево по един друг начин, а именно като направим крайбрежна алея и да могат да се обикалят трите залива, на които той е разположен, каза за радио Бурас кметът на Царево инж. Георги Лапчев.

 

След реконструкцита всеки, които поеме на романтична разходка край морето в града ще може да измине около 4-5 км, различно организирани пространства. Сред тях са велоалеи, кътчета за отдих и игра за децата, шезлонги, морска сцена и места за развлечение. Предвижда се засаждане на различни видове растителност. Всички алеи и пространства в новия парк ще бъдат съобразени с изискванията за достъпна среда.

 

Осветлението ще се осъществява с прожектори, вградени в земята, светещи вертикално и нагоре. Така ще се осветяват короните и стеблата на дърветата, които са разположени край алеите.

 

"Царево е може би единственият морски град, от който се вижда морето, затова в продължение на години сме развивали площадните пространства така, че да има една амфитеатрална структура, която ще достига до този парк. Всеки един елемент е част от един пъзел и когато той бъде сглобен ще имаме едно уникално място за почивка, разходка и релакс. Има много интересни елементи - много водни площи, дори имитация на река", допълни Лапчев.

Промени се планират и за Ахтопол, като с последващи етапи идеята за реконструкция на градската среда ще бъде осъществена и в други населени места в община Царево.