Пишат нова наредба за крайно нуждаещи се бургазлии

Мисия Бургас

19-11-2013, 17:45

Снимка:

bezlogo.com

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Набират проекти за културни събития по нова наредба

Започна раздаването на помощи за бедни

Първоначалната идея е била да бъдат направени промени по старата, но се оказало, че това само ще усложни работата на администрацията

Нова наредба, по която се отпускат еднократни социални помощи на изпаднали в безизходица граждани подготвя община Бургас.

Първоначалната идея е била да бъдат направени корекции, но се оказало, че това само ще усложни наредбата, вместо тя да работи в полза на бургазлии, а е имало и спорни предложения, обясни пред „Фокус” зам.-кметът д-р Лорис Мануелян.

„За това ще минем на вариант да напишем съвсем нова наредба, която да бъде от една страна по-адекватна спрямо хората, за които се отнася, а от друга страна да може да осигури система, която действа бързо и гъвкаво, както на ниво общинска администрация, така и на ниво общински съвет. В момента Наредбата има много несъвършенства. Основното е, че твърде много време хората чакат докато получат своите помощи, а някои трябва да ги получат в неотложен план.

Особено тези помощи, които са свързани с лечение и обикновено там хората не могат да чакат.

Ние тук закъсняваме с два, три понякога има и случаи до пет и шест месеца,когато се натрупат много желаещи”, каза зам.-кметът и допълни ,че сега в правилата сега съществуват ограничения, които би трябвало да отпаднат.

Например едно от тях е отпусканата помощ да е в размер минимум две минимални месечни възнаграждения в страната.

„Има хора, които не желаят да получат 700 лева помощ, а биха искали да е 150 лева или 200 лева, но да я получат по-бързо.Има много неща, които трябва да бъдат огледани”, посочи още д-р Мануелян.