От 2015 г: Връщат данъка на 460 000 българи

Най-доброто от печата

20-11-2013, 06:31

Снимка:

Илияна Кирилова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Плоският налог остава, облекчението е само за хората с ниски доходи, съобщи Орешарски

Изненадващ жест към хората с ниски доходи ще направи властта. Държавата ще върне удържания през годината 10% данък на тези работещи, които получават възнаграждения до размера на минималната заплата. Тази мярка ще се приложи през 2015 г., когато хората декларират пред данъчните доходите си от 2014-та. Новината съобщи премиерът Пламен Орешарски на дискусия за бедността в България в Народното събрание вчера. "С тази схема ние не въвеждаме необлагаем минимум, а просто връщаме еднократно обложен доход", обясни Орешарски. И подчерта, че плоският данък ще се запази. Догодина минималната заплата скача от 310 на 340 лв. Така от новата мярка ще се възползват над 460 хиляди работещи българи, показват сметките на правителството. В бройката освен 200-те хиляди на минимална заплата са и всички, които получават по-ниски възнаграждения заради работа на 4 или 6 часа. "Възможно е към тази група да се присъединят и хора с малко по-високи доходи", допусна Орешарски. На практика всички те ще получат обратно от данъчните сума почти равна на една месечна заплата. Ако тя е точно 340 лв., възстановените пари ще са 355 лв., равни на 12 месечни налога върху заплатата след приспадане на осигуровките. Разходите на държавата за възстановяването на платен данък ще бъдат грубо около 150 млн. лв. Те ще са предвидени в бюджета за 2015 г. Така корекции в бюджета за догодина няма да се налагат. Все още не е ясен механизмът, по който ще се прилага възстановяването на удържания данък. Единият вариант е веднага след подаване на данъчна декларация. Другият - в края на 2015 г. 
Новата схема няма да натовари разходите на фирмите за труд, но в същото време ще увеличи разполагаемия доход на нискодоходните работници, подчерта Орешарски. Предстои да се опрости и данъчната декларация за доходите на физическите лица. В момента хората, които получават пари само от трудова дейност, не попълват такава пред данъчните. За да се възползват от данъчния кредит обаче, хората с доходи до 340 лв. ще трябва да подадат декларация в службите на НАП.
Решението за новата схема, за което синдикатите от КНСБ настояваха, вече е обсъдено от партиите, които подкрепят правителството, както и със синдикатите, обясни Орешарски. Това обаче няма да отмени протеста на КНСБ днес срещу липсата на мерки в бюджет 2014, насочени към работещите бедни. 
Схемата за връщане на удържания данък ще доведе и до по-справедливо разпределение на доходите, обясни още премиерът. Той увери, че ще продължи усилията си в тази посока. "За съжаление бедността се простира и сред една част от работещите българи", каза Орешарски по време на форума. Заради това била и мярката за вдигане на минималната заплата на 340 лв. от 1 януари 2014 г. По-силно увеличение обаче би било създало проблеми сред част от фирмите и би увеличило безработицата, допълни премиерът.