Конкурсът за "Южен поток" тръгва наново

Новините

20-11-2013, 06:52

Снимка:

Красимир Юскеселиев

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Потенциални строители на газопровода са се оплакали от късия срок за кандидатстване

Конкурсът за избор на основния строител на българската част от газопровода "Южен поток", която се оценява на поне 3.5 млрд. евро, е прекратен и ще бъде започнат отначало. Причината е искане на няколко от кандидатите, които не са доволни от късия срок, които им беше даден, за да подготвят заявленията си, съобщиха източници на "Капитал Daily". Изграждането на тръбопровода е най-голямата публична поръчка в България през последните години, но засега официалната информация около подбора на изпълнителите е много оскъдна.

Съобщение за спиране на състезанието е публикувано и на сайта на "Южен поток" – www.south-stream.info, но то няма подпис или печат и не става ясно всъщност на коя дата е прекратена процедурата. Посочени са обаче два мотива. Първо, че са постъпили искания за удължаване на срока и, второ, че евентуалното му удължаване ще постави в неизгодна позиция кандидатите, които са успели да спазят срока, изтекъл миналия петък. Затова целият конкурс е спрян, а подновяването му ще бъде обявено допълнително.

Как се стигна дотук

На 31 октомври, когато българското правителство даде формален старт на проекта, проектната компания "Южен поток България" АД (в която равен дял имат руската "Газпром" и Българският енергиен холдинг) обяви началото на голям конкурс. Чрез него трябва да бъде избран изпълнител, който да извърши на практика почти всичко – от проектиране, доставка на тръби и оборудване до строителство и пускане в експлоатация на газопровода, приемния терминал и компресорните станции. С вкарването на всички по-важни дейности в една процедура реално се премахва възможността за повече конкуренция при отделните дейности.

Конкурсът трябваше да е в два етапа, като в първия се подават само писма за намерение. Още тогава имаше съмнения, че срокът за заявки в първата фаза – 15 часа на 15 ноември, е прекалено кратък за такава обемна поръчка и затова победителят може да е предизвестен. Съмнението се задълбочава и от факта, че според строителния график на газопровода доставката на материали и изграждането трябва да започнат още през декември.

Бъдещият конкурс най-вероятно ще е в един етап, защото по план доставката и изграждането на тръбите трябва да започне след месец. До редакционното приключване на броя от "Южен поток България" не отговориха на запитване на "Капитал Daily" кога ще бъде стартирана нова процедура.

Кандидатите

Преди дни източници на "Капитал Daily" казаха, че седем консорциума са поискали да участват в изграждането на българския участък. Тогава стана ясно, че в обединенията са се включили и български компании, виждани в предишни газово-ремонтни поръчки - като "Главболгарстрой" (на Симеон Пешов), "Енергоремонт холдинг" (свързано с Богомил Манчев), "Адванс инженеринг" (на братята Кирил и Георги Домусчиеви), "Водстрой 98" (финансирано от Корпоративна търговска банка) и др.
 

Тръбите ще минат на 20 метра под Паша дере
Четирите тръби на "Южен поток" ще минават през тунели под варненския плаж Паша дере и така няма да се налага местността да бъде разкопавана. Такъв финален вариант за прехода от морския участък на газопровода върху сушата е предвиден в доклада по оценката за въздействие върху околната среда (ОВОС), съобщиха от проектната компания South Stream Transport, която отговаря за участъка под Черно море. Макар това да е по-скъпият начин, използването на микротунели дойде след натиск от варненци, които се опасяваха, че проектът ще съсипе природата на Паша дере. Четирите микротунела ще са с диаметър от 2.4 м всеки, в които ще бъдат вкарани тръбите, и ще минават на 20 метра под плажа.