Сливен първи със съвет по донорство

В него участват 29 специалисти от различни области

С участието на лекари, адвокати, психолог, общественици и духовници 29 души създадоха в Сливен първия у нас обществен съвет по донорство, съобщава "24 часа".

“Има идея към здравното министерство да изградят национален съвет. Докато се наканят, ние тук започнахме”, каза областният координатор по донорство д-р Николай Иванов, който работи от 20-ина години в реанимацията на МБАЛ “Д-р Иван Селимински”.

С 2 донорски ситуации през тази година болницата е на първо място в страната - от януари те са 8. Със съгласието на близките им 2 жени в мозъчна смърт - едната на 42, а другата - на 60 г., са дарили бъбреците си и черен дроб. По-младата си отишла след аневризма и 3 инсулта, другата починала от тумор в мозъка.

“Предпочитах с тези показатели да сме на последно място, но ситуацията с донорството е такава, в 80% от възможните случаи лекарите получават отказ от близките”, допълва лекарят.  Заради малкия брой донори страната ни няма как да бъде включена в европейската организация “Евротрансплант”.

“Да убедиш близките на човек в мозъчна смърт да го направят донор, е трудно и тежко. Хората сме така устроени, че щом сърцето бие, мислим, че човек ще живее, дори и мозъкът да го е предал. От друга страна - никой не е вечен, и трябва да свиква с тази мисъл.

Но пък искаме да оставим следа, да бъдем запомнени и последният шанс за това е да станем донор след смъртта си. Част от нас да продължи да живее чрез другите”, обяснява д-р Иванов.

По тази деликатна тема трябва да се говори, да се обяснява ролята на донорството, за да свикне обществото с него. И по възможност - да се започне по-рано, убедени са хората от обществения съвет.

Негов председател е уредникът в регионалния исторически музей Дора Пондалова. Не крие, че за нея донорството е каузата на живота , след като големият  син Илиян днес живее благодарение на присаден му черен дроб.