8-годишното ангелче Силвена става доброволка в Пловдив (СНИМКИ)

Мисия Пловдив

20-11-2013, 12:30

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Лили Иванова

Всичко от Автора

В града бе открит първият по рода си консултативен център за редки болести

Единственият в страната пациентски център за болни от ангиоедем НАЕ отвори връти в Пловдив днес. Целта му е да обслужва и консултира семейства, засегнати от тази и други редки заболявания. Намира се на ул. "Капитан Райчо" 50 и ще се явява като свързващо звено между пациентите и здравните институции при осигуряване лечение на болните.

Най-малката доброволка в центъра се казва Силвена. Само на 8 години е, но вече присърце приема да помага на хората. Тя ще е водеща фигура в кътчето, което дарява надежда на болните – точно като един малък ангел пазител.

На откриването днес присъстваха заместник-кметът по спорт, младежки дейности и социална политика Георги Титюков, директорът на дирекция "Социална политика" Веселина Ботева, доброволци и хора от местния бизнес, подпомогнали съществуването на центъра.

Създателят на центъра Дани не успя да присъства лично на откриването, заради влошеното й здравословно състояние. Тя страда от наследствената болест ангиоедем.  Въпреки това намира сили да дарява добро и иска това кътче в Пловдив да помогне на други хора в нейното състояние. Дани бе написала голямо благодарствено писмо до всички, направили възможно съществуването на центъра. Това са хора от Община Пловдив, частния бизнес в града и куп доброволци и привърженици на нейната кауза.

В центъра пациентите ще получават консултации от специалист УНГ, психолог, социален работник и свещеник. От отчето всеки желаещ ще имат възможност да получи и православна психотерапия. При нужда пък социалният работник ще посещава фамилиите с НАЕ и ще се запознава в детайли с нуждите им и пречките пред ,които са изправени болните. За в бъдеще ще се предлагат и различни видове терапия /арт и музикотерапия/, за да се работи в посока на възстановяване на психическите травми при тези семейства.

Пациентският център в Пловдив е първи по рода си в България. Създателите му вярват, че и други хора ще последват тяхната мисия и след време у нас ще има още много такива места. Кътчета, които да вдъхват вяра и да подават ръка на страдащите от редки болести и на техните близки.