Ще се превърне ли подземието на Общината в Музей на злото?

Мисия Пловдив

20-11-2013, 13:38

Снимка:

plovdiv.utre.bg, архив

Автор:

Калина Илиева

Всичко от Автора

Ново движение в Пловдив ще бута правителството

Проекта за откриване на "Музей на насилието" в Пловдив внасяме в общината утре, обяви бившият депутат от СДС Христо Марков. 2591 пловдивчани са се подписали в подкрепа на инициативата само за 10 дни, отделно са събрани и 726 гласа от петиция в интернет.

Идеята е мястото под административната сграда на пл. "Стефан Стамболов" № 1 да се превърне в мемориален комплекс, където да бъдат изложени спомени от близкото минало.

От 1944 до 1959 год. в сегашната сграда на общината се е помещавало Областното управление на милицията. Там са били местата за задържане на Държавна сигурност. Още има живи пловдивчани, измъчвани жестоко в тях. 1632 души са умъртвените там. Пазят се списъци с имената на избитите в Пловдивско, снимки, схема на разположението на килиите за изтезание. Най-страшна е била т.н. водна килия, разказа Христо Марков. С огромно бетонно корито, където през зимата репресираният може да не излезе жив.

Мазето на Общината е най-удачно за този мемориал. Все пак смисълът е той да се направи на автентичното си място. Защото неспомнянето на това насилие може да доведе до нови репресии в новата история, коментира Марков. От Общината искаме само 20 лева като участие, плюс да дойдат да прережат лентичката. Останалите над 900 хил. лева ще бъдат събрани от Фондация "Торос-Вит". Парите ще отидат за възстановяване на килиите, за създаването на зала с мултимедия, в която да се провеждат часове по съвременна история. Планира се и двама-трима, преживели мъченията, да разказват спомените си, посочи Марков.

Освен идеята за мемориала, Христо Марков представи и най-новата пловдивска гражданска организация – "Будно общество".

В нея може да членуват всички граждани на Пловдив и областта, без значение от вярата и политическата им принадлужност. Единственото условие е, да имат гражданска позиция, категорични са от "Будно общество".

Дългосрочната цел на движението е да бъде коректив на управлението. Краткосрочната пък е -  реалната оставка на правителството и въвеждането на действителната демокрация.

Движението все още не е регистрирано, но от него вече обявиха първите си инициативи: разкриване грешките на кабинета и представянето им пред обществото. И всичко това – на голяма дискусия с гражданите на площада в центъра на Пловдив.