Бургас става домакин на международна програма по лека атлетика

Проектът обхваща в момента 1.5 млн. деца от над 100 страни по целия свят

Бургас ще бъде домакин на престижния обучителен курс по програма на Международната федерация по лека атлетика, информират организаторите.

Събитието е изцяло посветено на „Детската лека атлетика“ (IAAFKidsAthletics) и се организира от спортен клуб „Европул“ Бургас в партньорство с Българска федерация по лека атлетика.

Едноименната програма обхваща в момента 1.5 млн. деца от над 100 страни по целия свят.

Амбициозната цел на проекта е леката атлетика да се превърне в най-предпочитания спорт в училищата, да създаде бъдещи звезди и да привлече подрастващите към балансирания и здравословен начин на живот.

Заради успешния модел на програмата тя вече е приета като задължителна част в образователните системи на няколко държави.

Според президента на лекоталетически клуб „Европул” Бургас Румен Ангелов проява от такъв висок ранг е изключително признание за леката атлетика в града и в региона и е голям шанс за треньорите и учителите по физическо възпитание да се запознаят с модерните тенденции и нови практики в работата с деца лекоатлети.

В Бургас семинарът ще бъде ръководен от квалифицирани лектори на IAAFи ще включва теоретически и практически семинарни занятия,както и отборно състезание за деца. При завършването му на участниците ще бъдат връчени официални сертификати за участие от IAAF

Курсът е насочен не само към клубовете и федерациите, но по-скоро към училищата и всички институции , заинтересовани от работата с деца, към учители преподаващи ФВС и треньори.

Г-н Ангелов сподели, че са изпратени покани до всички училища и се надява повече преподаватели и треньори да откликнат.

Авторите на програмата „Детска лека атлетика“ (IAAFKidsAthletics) привличат децата с поредица от състезания, които включват три групи дисциплини: Скокове, Спринтове и Бягания и Хвърляния. Програмата обхваща деца от три възрастови групи: 7-8годишни, 9-10 годишни и 11-12 годишни.

 

Практическите занимания ще се проведат на 23 и 24 ноември в спортния комплекс „Славейков”