Античен храм на Посейдон имало в Несебър

Новините

20-11-2013, 14:39

Снимка:

община Несебър

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Фрагмент от изящна каменна икона намериха в Несбър

Откритието пренарежда хронологически античните храмове в класическия и елинистическия полис Месамбрия

Античен храм на бог Посейдон е съществувал в Несебър. Интересните находки са направени по време на реставрационните дейности при археологически разкопки в източната страна на църквата "Св. Параскева"

"Вляво от апсидата, на височина около 5 м., бе открит  вграден мраморен блок с надпис на старогръцки език, поставен обратно. Надписът е на дорийски диалект в 4 реда. Посветен е на бог Посейдон с прозвище "Асфалеос", т.е. осигуряващ защита, безопастност – защитник на полиса. На мястото, където е открит, е съществувал античен храм", обясняват от екипа по разкопките.

Според археологът д-р Евтелпа Стойчева "появата" на бог Посейдон в Месамбрийския Пантеон е важно откритие, което пренарежда хронологически античните храмове в класическия и елинистическия полис Месамбрия. Между всички тях храмът на Посейдон е най-старият или първият. Мраморният блок с надписа се вписва в интериора на църквата като ритуален елемент, свързващ античността със средновековието.

Археологически находки има и в църквата  „Св. Йоан Кръстител”. По-важните от тях са  фрагмент от изящна каменна икона с изображение на светец, част от бронзов обков на евангелие, част от бронзов процесиен кръст и костена икона с изображение на Богородица и Младенеца.

Откритията бяха направени по време на реализацията на мащабния проект "Вяра в Несебър", който наближава своя успешен финал. След  временното преустановяване на строително-монтажните работи през активния туристически сезон, сега те са подновени и се работи с усилен темп. "Вяра в Несебър" е преди всичко проект за консервация на част от средновековните църкви,  както и оформлението на публичните пространства около тях. Религиозните средища са обединени в културно-туристически маршрут "Духовен път" и целта на проекта е връщането църквите към нов живот.

Предвижда се те да станат центрове за култура чрез камерни концерти, представяния на книги, литературни четения, творчески ателиета и др. В тях ще се излъчват 3D  анимационни и документални прожекции, свързани с историята на града и мястото му в световното културно наследство.

В резултат на извършените до момента консервационно-реставрационни и строително-монтажни дейности във вътрешността на църквите, те вече са с преобразен интериор и нов облик. Почистените тухли и камъни, контрастиращи  в бяло и червено, предават ново усещане за свежест и духовно съживяване. Макар и все още в  процес на работа, хармоничното съчетаване на външната богата декоративна керамо-пластична украса с вътрешната вече е факт.  

Предстои довършването на обект "Духовен път" – от "Св. Йоан Кръстител" до "Св. Параскева" и "Св. Архангели Михаил и Гавраил", свързващ всички църкви в Стария град. На отсечка от 320 м в рамките на проекта ще бъде поставена настилка от плочи от цепен камък.

Проектът, на обща стойност 1 643 230 лева, в която собственият  принос на Община Несебър е 80 518 лева, приключва  през май месец 2014 г с важни открития, както за морския град, така и за цялостното културно-историческо наследство на България. Той е с продължителност 24 месеца и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма "Регионално развитие” 2007-2013 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие.