Рибното богатство на Тутракан

В рамките на проект „Промоционална кампания, насочена към подобряване престижа на продуктите от риболов и аквакултура в община Тутракан” бе изработена документална поредица от шест епизода.

За емоцията от снимачните дни разговаряме с актрисата Албена Ставрева, която е лице на документалната поредица:

 

Какви са Вашите впечатления от снимачните дни?

- Снимачният период беше много интересен, тъй като аз за първи път съм в Тутракан – изключително красиво място! Хората бяха много топли, много интересни случки разказаха.Направихме няколко интервюта с представители на лодкостроителен, риболовен и хотелиерски бизнес. Собственичката на семеен хотел „Лодката” ни разказа за страстта си към кулинарията и как със съпруга си – строител по професия, са поставили началото на малък бизнес с хотел и два ресторанта. Много се гордеят с всекидневните отзиви на клиентите си, че тяхната рибена чорба е най-вкусна в региона.

Също така се видяхме с дългогодишните професионални рибари Милена и Милен. Аз за първи път разговарях с професионални рибари и то на работното им място – на собствените им рибарски лодки. Те ни разказаха за особеностите на риболова през различните сезони на годината, споделиха много любопитни риболовни случки, както и любовта си към трудната професия на рибаря.

Има ли нещо по конкретно, което би допринесло за развитието на региона?

- Кметът на община Тутракан направи обзор на многобройните инициативи, които Общината реализира с помощта на европейските фондове. Представи проект за изграждане на яхтено пристанище, което се надявам силно да посетя и аз. Говори за Пречиствателна станция, потенциала на общината като атрактивна дестинация за риболовен и културно-исторически туризъм, което много горещо приветствам. Представено бе и богатото риболовно-историческо наследство на общината чрез Етнографския музей на дунавския риболов и лодкостроене. Екологът на общината представи многостранен и задълбочен анализ на видовото разнообразие на флората и фауната, екологичните предизвикателства при опазване на околната среда. Зам.-председателят на Ловно-рибарското дружество разказа за предстоящите инициативи за развитие на спортния риболов сред най-малките любители – децата. Участниците в кулинарния конкурс представиха автентични ястия с дунавска риба, разкривайки историята и тайната при приготвянето на всеки специалитет. Имах честта освен снимките и да опитам тези ястия, тъй като ме поканиха в журито на един от проведените конкурси з арибна рецепта. Надявам се и аз да сготвя някои, тъй като си записах някои от представените рецепти.

Казахте, че сте се видяли с професионалисти рибари. Разкажете повече за срещите си с тях?

- Те бяха толкова запалени, обичащи риболова и с такава любов говореха за случките, които са преживели. Зрителите могат да видят това в поредицата. Аз, като актьор, си представих, че ако съм режисьор веднага мога в някой филм да ги взема, да ги заснема – автентични, истински, обичащи Дунав, професията си, тънкостите, най-голямата риба, която са хванали.

Какво ще запазите като спомен от този проект?

- Невероятна красота наблюдавахме по време на снимките - ние снимахме в различни части на деня и светлината се променяше по всяко време, вълшебно докосваше водите на Дунав и се получаваха много красиви отражения – това ще запазя в съзнанието си дълбоко.  Срещнахме и много деца по време на снимките (аз имам дъщеря) и ги попитах дали обичат риба и те отговориха: „Да! Да! Да!”. Това ми хареса в проекта – аз като родител се замислих колко е полезна рибата и колко по-често трябва да готвя на дъщеря ми риба. Затова ще използвам рецептите, които научих тук.