Петгодишна Палечка танцува, за да помогне на онкоболните деца

Афиш

20-11-2013, 20:04

Снимка:

Балет “Сюиви”

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Представлението е създадено в памет на Галина Нигохосян-Николова – млада и красива жена, която почина преди година и половина след най-обикновена операция от апандисит в “Пирогов"

3850 лв. събра благотворителният детския балетен спектакъл ”Палечка” на балет “Сюиви”. Сумата беше предадена на сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”.  Представлението е създадено в памет на Галина Нигохосян-Николова – млада и красива жена, която почина преди година и половина след най-обикновена операция от апандисит в “Пирогов”. До смъртта й се стигна при крайно странни обстоятелства. В момента семейството води съдебно дело.

 

Въпреки тъжния повод “Палечка” е жизнерадостен, трогателен, забавен и пъстър спектакъл, който моментално пленява въображението на детската публика. Появата на красивите водни кончета, пеперудата, смешните жаби, милата лисичка (която всъщност иска да сготви малкото дете с много зеленчуци), надутия кърт и подлата му приятелка – катерицата, малко страшния паяк и накрая – лястовицата, която спасява малкото момиченце, се съпровожда от много смях и ръкопляскания.
Звездата на спектакъла е петгодишно момиченце – малката Александра в ролята на Палечка.

 

Балет “Сюиви” е създаден специално, за да се постави “Палечка”. Той се състои от 13 непрофесионални танцьори, които се занимават с класически и модерен балет – някои танцуват от 10-15 г., други – по-отскоро. Всички те са тръгнали от школата на Маша Илиева, но проектът “Палечка” е самостоятелна инициатива. “Работихме цяло лято, за да направим “Палечка” и ето, че се получи. При това стана прекрасно! – казва Галина Ситенко, най-добрата приятелка на покойната Галя. – Всички ние се занимаваме и с друго – ходим на работа, на лекции, имаме и една ученичка на 14 г. След работно време се събираме, за да репетираме.”


В трупата има стюардеса, музиколог, компютърен специалист, журналистка, студентка по медицина, адвокат, застраховател, стоматолог и няколко студентки по балетна педагогика. Единственият професионалист е хореограф-постановчикът на балета – Мария Гезенчова, която е солистка от Софийската опера и преподавател по класически балет в “Дерида денс център”. “Това, че сме с различни професии, всъщност се оказа нашата сила, – казва Ситенко. – Имаше експерт, който да ни подбере музиката, човек, който професионално да напише сценария и друг, който да направи мултимедията, която се получи наистина страхотна. Костюмите и декорите също си измислихме сами. Разпространихме си билетите горе-долу сами. Получихме напълно неочаквана помощ от едни момчета от Social+, които сами се обадиха да питат с какво могат да ни бъдат полезни. От танцовия център “Дерида” също ни предложиха, без да сме ги молили, да репетираме безплатно в техните зали. Изобщо много хора се включиха, като разбраха, че го правим за благотворителност. Предоставиха ни много мощен апарат, с който да прожектираме мултимедията, но нямаше кой да работи с него. Ники, един колега на компютърната ни специалистка, се съгласи да ни помогне с мултимедията, а като дойде, започна да оправя декорите, справи се с един проблем с озвучаването и изобщо се оказа незаменим. Съпругът на една от балерините пък се съгласи да бъде сценичен работник.”


Премиерата се състоя на 20 октомври. Представлението имаше голям успех не само сред децата, но и сред родителите им. Част от публиката дори се просълзи на трогателните моменти. След спектакъла малките зрители подскачаха като жаби, махаха криле като пеперуди и питаха кога ще има пак “Палечка”. Всъщност представлението ще се играе отново на 24 ноември от 16 ч. в бившето кино “Освобождение”.

Галина Ситенко (вляво) предаде 3580 лв, събрани с благотворителния спектакъл “Палечка” на Маргарита Борисова - председател  на сдружение “Деца с онкохематологични заболявания”.


Източник: expoworld.bg