16 бебета са изоставени в Добричко през тази година

Мисия Добрич

21-11-2013, 11:26

Снимка:

DOBRICHUTRE.bg

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Днес "Лумос" провежда в Добрич среща за превенцията на изоставянето на деца

16 са изоставените деца в Добричко през тази година, съобщи Снежана Ванкова - ръководител екип "Деинституционализация" в офиса на "Лумос". Всички те са настанени в Дома за медико-социални грижи. 13 от бебетата са изоставени още в родилното отделение на добричката МБАЛ, 3 са постъпили в дома от семейства, съобщи Дарик Добрич. По-голямата част от тях са клинично здрави, каза Ванкова, а останалите са с малки различия, които са лесно преодолими с помощта на специалисти.

От няколко месеца специален екип работи в добричката болница по превенция на изоставянето веднага след раждането. Вече има 5 успешни случая - на семейства, които са задържали децата си с подкрепата на социалните работници, съобщи още Ванкова. Тя каза, че броят на изоставените деца в региона намалява в последните години, което се дължи най-вече на упоритата работа по проекти и на различни фондации и сдружения.

Най-често бебетата си изоставят малолетни или самотни майки; жени, които нямат доходи и жилище; многодетни семейства с други изоставени деца. Често не са желани децата със специални потребности. Тези групи са във фокуса на вниманието на специалистите, които подпомагат родителите да преодолеят страха от това, че няма да се справят с изхранването и отглеждането.

Днес "Лумос" провежда среща във Висше училище Международен колеж, на която ще се говори за превенцията на изоставянето на деца до 3 години. Събитието включва представяне на съществуващи в Североизточна България добри практики и се фокусира върху перспективите за развитие на превенцията в областите Добрич и Варна. В срещата участват и представители на "Уницеф", Центъра за майчина и детска подкрепа - Шумен, Сдружение "Съучастие" и Сдружение "Цветно бъдеще" от Варна.