Починалото бебе е родено със сифилис

Животът

21-11-2013, 18:35

Снимка:

интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бабата е отказала аутопсия на трупчето

Бебето, което почина сутринта, е родено с вроден сифилис.  Болестта е излекувана в Германия и този факт няма връзка с смъртта, обяснява д-р Мария Панова, завеждащ отделение в МБАЛ „Свети Мина”. Бабата е отказала аутопсия на трупчето.

Всъщност невръстното дете е починало от тежка бронхопневмония, придружена с остра дихателна и сърдечна недостатъчност, пише Марица.

Припомняме, че по-рано днес почина момченце на годинка и половина, след като не е прието за лечение в болница навреме. За случая алармира общинският съветник от ДПС Бранимир Иванов.

Снощи при мен дойдоха съкрушените близките на детето, разказа той. Момченцето е водено в спешния център. Там му определили диагнозата бронхит, изписани са му и антибиотици. Два пъти е карано в спешното. Починало е снощи около три и половина.

От Университетска болница отрекоха детенци с подобно описание да е връщано от спешния кабинет за лечение. На този етап не откриваме дете, което да отговаря на това име, описание, години.

Родителите на детето в момента са в Германия. Било е поверено на грижите на баба си.

По случая в момента тече разследване във Второ РУП.

От УМБАЛ "Свети Георги" излязоха със специална декларация до медиите:

"Детето е посетило Спешно детско приемно отделение на УМБАЛ "Свети Георги", гр. Пловдив в 13.10 часа в понеделник, прегледано е и на място е му направена инхалация с "Вентулин". Изписано е антибиотично и симптоматично лечение. Преценено е, че състоянието на детето не изисква то да бъде хоспитализирано.

В 15.10 часа детето отново е посетило Спешно приемно отделение, прегледано е и е установено, че състоянието му не изисква прием в болницата.

В момента е назначена комисия, която да извърши проверка по случая, да прецени правилността на взетите от лекарите решения и да представи становище. УМБАЛ "Свети Георги" обаче не разполага с данни за състоянието на детето след посещението му в спешното отделение, както и за развитието на заболяването в следващите часове, за причините за приема на детето в друго лечебно заведение, където е починало, както и за причината за смъртта му. Няма данни и дали са спазвани указанията на лекарите от Спешно приемно отделение и дали са давани изписаните от тях медикаменти.

Категорично не отговаря на истината твърдението, че причината детето да не бъде прието в болницата е липсата на удостоверение за раждане или други документи. В Университетска болница "Свети Георги" непрекъснато се приемат за лечение деца и възрастни, които са със статут на временно или постоянно пребиваващи чужди граждани, граждани на европейския съюз и други. Редът за оказване на медицинска помощ на тези граждани е уреден в съответните нормативни актове (Закон за чужденците, Закон за здравното осигуряване и други)."