Нова мода: Хотели само за възрастни

Най-доброто от печата

22-11-2013, 06:51

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Други пък предлагат специални условия за деца

Нова мода залива българските хотели. Някои от тях вече допускат само възрастни над 18 години, а други предлагат специализирани услуги за деца. Това заяви пред „Преса“ директорът на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.
Все повече туристи разбират думата почивка в буквалния смисъл - като спокойствие, уелнес, релакс и най-вече - липса на детска врява. Вече над 70 хотела у нас са заявили, че приемат гости само над 14 или над 18 години. Така се осигурява

спокойствие
и тишина

на посетителите, които искат да се откъснат от детската гълчава.
Други 50 хотела са се обозначили като „приятели“ на бебетата и децата. Те са оборудвани с бебешки кошари и легълца, имат детска градина, специални кътове и професионални бавачки. Менюто е съобразено с хранителните потребности на малките, а басейните са значително по-плитки.

Това не е революционна българска хрумка - в Европа отдавна някои хотели и заведения не допускат деца. В съседна Турция също се предлагат подобни услуги. Седем нощувки в Анталия за двама възрастни излизат 957 евро. „Идеята е много добра, това е успешен маркетинг“, коментира председателят на Българската асоциация на хотелиерите и ресторантьорите Благой Рагин.
В България разлики в цените в сравнение с традиционните хотели няма - всичко зависи от броя звезди.

Разделянето на хотелите на категории за деца и възрастни в повечето случаи е изискване на чуждестранните туроператори в зависимост от потребностите на техните клиенти. Практиката е по-разпространена по морето - Слънчев бряг, Албена и Златни пясъци, но съществува и в зимните ни курорти. Там ходят предимно млади хора, които комбинират ските с т.нар.

след ски забавления

като дискотеки, кръчми и др., обясни Драганов.
За този зимен сезон записванията са с 2% повече спрямо миналия. За коледните и новогодишните празници 88% от легловата база е заета. Почивните дни в навечерието на 2014 г. са седем. Пет от тях са за Коледа, два - за Нова година.

До две седмици в хотелите вече няма да има никакви места, подчерта Драганов. Около 160 000 българи ще празнуват извън страната. Традиционно най-много се отправят към Турция - около 50 000 души. За Гърция ще пътуват около 45 000 нашенци. Другата солидна група е за Сърбия, където ще празнуват около 6000 души. Средната сума, която ще бъде изхарчена на човек по празниците, е 475 лв. Пакетите за 3 дни са най-търсени. От екзотичните дестинации интерес има към Централна Африка и Дубай.


В Европа масово не пускат малчугани

В Европа редица хотели и заведения не допускат деца, но тази практика е разнообразна и зависи в голяма степен от манталитета и традициите на съответната страна.
Като цяло такъв тип търговски обекти са по-скоро изключение, отколкото правило, коментира туристическият съветник Оливия Берн в сайта „Юромак“. Това обаче важи преди всичко за Континентална Европа. Във Великобритания повече са ресторантите и заведенията, където деца не се допускат.
В британските курорти както луксозни, така и малки хотели от типа „легло и закуска“ са придирчиви по отношение на детските писъци и плач, които развалят комфорта на останалите гости.
В Германия също има заведения и хотели „само за възрастни“. „Инвестирахме много в дизайна и не можем да си позволим декорацията да се чупи и поврежда от деца“, обяснява Клаус Шулт, собственик на бутиков хотел в Берлин. Често заведения като неговото са обект на нападки, че това е форма на дискриминация.
В Испания е обратното - заведения без детска глъчка са голяма рядкост. Испанците по принцип обичат да излизат заедно с цялото семейство и водят децата си от пеленачета в кафенета и ресторанти.