Пенсионните обещания на властта се оказаха без подплата

Най-доброто от печата

22-11-2013, 06:56

Снимка:

Анелия Николова

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

За отстъпките са нужни 43 млн. лв., но те не са в бюджета на държавното обществено осигуряване

Три от обещанията на управляващите за промени в условията на пенсиониране догодина все още не са предвидени в разходната част на бюджета на държавното обществено осигуряване, въпреки, че той беше гласуван на второ четене в бюджетна комисия. Става дума за въвеждането на гъвкаво пенсиониране, за замразяване на възрастта и стажа за пенсиониране за категорийните работници и за връщане на стария режим за излизане от пазара на труда на военните – само със стаж. За трите мерки са нужни общо 43 млн. лв., но така и не стана ясно откъде ще бъдат осигурени тези средства.

Кое колко струва

Трите пенсионни обещания са гласувани само на първо четене в зала. Сега са обединени в един проектозакон. От БСП предлагат през следващата година да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране не само за най-масовата трета категория труд, но и за работещите в тежки условия (първа и втора категория). Според разчетите на Националния осигурителен институт (НОИ) това ще струва 9.5 млн. лв. през 2014 г. Те обаче не са намерили място в разходната част на бюджета, стана ясно от дискусията в бюджетна комисия. Други около 30 млн. лв. ще са необходими за въвеждането на нова "вратичка" за ранно пенсиониране. Идеята е хора, на които не им достигат общо до 24 месеца стаж или възраст, да могат да излязат от пазара на труда, но с по-ниски доходи за старост. За всеки месец, недостигащ до навършване на стандартната възраст, намалението ще бъде с 0.4% и ще може да достигне най-много 9.6%. Премахването на възрастта за пенсиониране на военните и връщане на стария режим – само при 27 години стаж, от които две трети в системата, пък ще струва 2.7 млн. лв. според разчетите на НОИ. Така общата сметка за трите промени възлиза на 42.7 млн. лв.

Половин година по-малко

Обезщетението за бременност и раждане ще се определя на база брутното възнаграждение, което е получавала майката през последните 18 месеца. Досега периодът беше 6 месеца по-дълъг – 2 години. По думите на управителя на НОИ Бисер Петков така дневното обезщетение ще нарасне с 60 ст. до 24 лв., което догодина ще струва на бюджета 3.5 млн. лв. Увеличението до 24 месеца беше въведено, за да бъде премахната практиката, след като разберат, че са бременни, жените да започват да се осигуряват на по-висок от реалния си доход.

15 млн. лв. повече


Ако бъде въведен новият данъчен режим за облагане на букмейкъри, организатори на тото и лото игри, покер и онлайн казина, през следващата година постъпленията от този сектор ще са с 15 млн. лв. повече. През 2013 г. се очаква те да са приблизително колкото и миналата – между 120 и 125 млн. лв. Догодина пък те ще са 135 млн. лв. - 80 млн. лв. ще са по новия режим и 55 млн. лв. ще са приходите от алтернативен данък.

Това показва оценка на въздействието на мярката, изготвена от Министерството на финансите. Тя беше представена при обсъждането на промените в ресорния закон в бюджетна комисия. Те предвиждат от началото на следващата година въпросните хазартни дейности да се облагат с корпоративен данък. За издаване и поддържане на лиценз ще се дължи и двукомпонентна такса. Едната част от нея ще е еднократна - в размер на 100 хил. лв. Другата ще е 20% върху разликата между стойността на получените залози и изплатените печалби и ще се дължи всеки месец. В момента този вид хазартни дейности се облагат с 15% върху оборота. В резултат на промяната се очаква през 2014 г. да бъдат лицензирани 4 онлайн хазартни оператора (бетинг компании), пише в анализа на финансовото ведомство. В момента има само един онлайн хазартен оператор с лиценз, още два са подали документи, обясни зам. финансовият министър Людмила Петкова. Оценката обаче дори е консервативна, уточни тя.