Фестивал на фолклорни танци сближава българи и румънци

Добрич Лайф

22-11-2013, 11:49

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Първи фестивал по проект “Общи корени – международен фестивал на фолклорните танци”

От днес до неделя гр. Негру Вода,  Румъния, ще домакинства на първия от поредицата  фестивали по проект: „Общи корени – международен фестивал на фолклорните танци”.

 Днес ще се състои фестивал и парад на народните носии, където Община Генерал Тошево ще се представи с фолклорен танцов състав при НЧ „Светлина – 1941” и група за автентичен фолклор „Извор”, с. Дъбовик.

В третия ден от своеобразния етнографски празник участие ще вземат фолклорния състав от с. Петлешково, женска фолклорна група „Китка”, Генерал Тошево, както и вокална група „Кардамки”, с. Кардам. Освен състави от общините – партньори, със свои фолклорни самодейни колективи ще се представят Община Добричка и Община Крушари.

    Проектът има за цел да представи културното и етнографско наследство на общините в Добруджа от двете страни на границата. За реализирането й всички партньори по проекта ще се представят с 60 комплекта нови автентични костюми, закупени по проекта и представящи конкретния район за всеки от партньорите. Ще бъдат закупени още съвременна озвучителна апаратура и осветителна техника и компютри, които ще обезпечат организирането на всеки един фестивал.