„Матине с книжка и рисунка” в Стара Загора

Стара Загора Лайф

22-11-2013, 14:00

Снимка:

Организатори

Автор:

StarazagoraUtre

Всичко от Автора

Календарът на втората година на благотворителната програма „Матине с книжка и рисунка” на дамския Лайънс клуб „София Диамант” започва с гостуване при приятели в Стара Загора.

Матинето ни ще се състои на 23 ноември 2013 от 11.00 в Регионалната библиотека „Захарий Княжески” и ще е едно от първите събития в чест на 60-годишнината на културната институция, която ще бъде отбелязана през 2014. Любезни домакини на събитието ще бъдат Лайънс клуб Стара Загора „Тракия”.
На гости в Стара Загора с книжка и много рисунки в ръка ще бъдат писателят Петър Петров и художника – илюстратор и аниматор Мая Бочева. Тя е един от най-големите приятели на благотворителната ни програма, а в Стара Загора ще бъде нейното трето участие в нашите събития. 
Предстои представяне на чудесната книга с горски приказки „Шишарко” – веселите приключения на едно смело джудже.

Разбира се, ще отделим време и за специалното благотворително издание на книжката „Дъга” с историята и диска с една от най-обичаните от почти 40 години български детски песни.

А какво разказа за себе си специално за матинето  в Стара Загора писателят Петър Петров? „Искате да знаете нещо за мен ли? Ето: Другия месец планирам да стана на 58. Започнал съм ги от Перник. Около 1/6 от тях се лутах в далечна Малайзия. А през цялото време - в себе си. Прописах на 45, когато бях в онази далечна страна. Тогава се роди Шишарко. Всъщност Шишарко ми разказва историите си близо 12 години. През това време децата ми пораснаха и станах дядо. Междувременно бях на топло за 3 години и 9 месеца. В Малайзия също беше толко, но хубаво. Тук в София - тц. Защото мястото, в което бях, не ограничава пространството около теб, а мислите и разума. Пък свободата е в ума, а не отвъдзатворническата килия. Мястото се казва Парламент, но аз мисля, че се измъкнах от депутатската присъда без особени поражения. Може би защото пак пиша приказки ... „
За благотворителната програма „Матине с книжка и рисунка” :
Ако обичате българската детска литература, ако искате да направите своя малък благотворителен жест за благородна и интересна кауза, ако искате децата ви да чуят модерни приказки, разказани от самите автори, с рисунки и изящна класическа музика, добре дошли на нашите матинета с книжка и рисунка!
Благотворителната програма представя на живо пред децата и родителите им, които все още си спомнят красивата магия на детството, авторите на съвременната българска детска литература. На нашите събития те разказват истории, а художници - илюстратори и аниматори ги претворяват в багри. Сред приятелите ни са Виктор Самуилов, Мая Бочева, Петя Кокудева, Панчо Панчев (Дядо Пънч), Ангелина Жекова, Наталия Стойкова, Надя Попова, Маглена Константинова, Яна Левиева и Румен Статков. Програмата е ориентирана към деца от 5 до 12 години.  Световното Лайънс движение посвещава 2013 на четенето чрез глобалната Reading Action Program. Дамският клуб „София Диамант” бе първият клуб в света, който създаде своя програма в подкрепа на четенето и постави нейното начало още през ноември 2012. Благотворителната програма „Матине с книжка и рисунка” се осъществява вочарователно партньорство с малките музиканти и преподавателите им от Националното музикално училище „Любомир Пипков” в София и с приятели от музикални училища и школи по места, които запознават нашата детска аудитория с красотата на класическите инструменти и музика.
Благотворителната кауза на програмата, подкрепена от издателства „Жанет 45”, „Изкуства”, „Захарий Стоянов”, „Пан” и др. е в полза на сдружението „Деца с онкохематологични заболявания” и деца в неравностойно положение в България.