Смяна на талона очаква всички, които карат на метан и газ

Животът

23-11-2013, 14:26

Снимка:

facebook

Автор:

dobrich.utre.bg

Всичко от Автора

Чакат ги санкции в размер на няколко хиляди лева, ако не го сторят

В рамките на следващите три месеца всички собственици на автомобили, които се движат на метан и газ, трябва да минат през КАТ и да сменят регистрационния си талон, където да се отрази, че автомобилът се движи на два вида гориво, съобщи novatv.bg. В противен случай ги чакат санкции в размер на няколко хиляди лева.
Става въпрос за нормативно изискване, което казва, че ако караме кола, която има монтирана допълнително газова уредба, независимо на пропан-бутан или метан, то това трябва да бъде отразено в талона. По неофициални данни - става въпрос за около 1 млн. автомобила, защото администрацията няма пълни данни за колите с газова уредба.
И нещо още по-важно - наредба, изготвена по европейски изисквания влиза в сила от 1 март. Важното е, че тя регламентира, че поставянето на газова уредба е конструктивно изменение. А според Закона за движение по пътищата, за всяко конструктивно изменение, което не е направено по установения ред, собственикът на колата ще бъде наказан с глоба от 2 000 до 7 000 лева.
Сега глобата не се налага, защото има гратисен период. Но от първи март вече трябва да има пунктове, които да проверяват начина на поставяне на уредбата - не става въпрос за Годишните технически прегледи, а за еднократна проверка, която се очаква да струва около 50 лева.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"