Част от продължението на ул. "Янко Комитов" ще минава под земята

Мисия Бургас

23-11-2013, 16:55

Снимка:

община Бургас

Автор:

Ния Русалиева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Скъсяват пътя на хиляди с нова връзка към к-с "Славейков"

След ремонта улицата ще е с четири платна по две за всяка една от посоките на движение

Подземна улица ще бъде изградена като част от продължението на ул. "Янко Комитов". Става въпрос за зоната между ул. "Лазар Маджаров" и имота на "Елкабел", където ще има и пешеходна пасарелка.

Това каза началникът на дирекция "Строителство" към общината Чанка Коралска. Тя допълни, че пробивът на улица "Струга" или продължението на улица "Янко Комитов" е един от важните инфраструктурни проекти, които в момента се реализират в Бургас. 

"В момента целият трафик, който идва от ул. "Янко Комитов" и трябва да влезе в града, или да се изнесе към Южното Черноморие излиза на кръговото на к-с "Славейков" пред окръжна болница. С този пробив ще се осигури директна връзка от онази част на града, която се превърна в един голям търговски център, тъй като там са построени едни от големите н търговските вериги, и която е с много интензивен трафик към центъра", каза Коралска. Улицата ще е с четири платна по две за всяка една от посоките на движение. В момента се изгражда надлезът над ж.п. линията Бургас- Поморие. Между ул. "Лазар Маджаров" и имота на "Елкабел" ще има подземна улица и пешеходна пасарелка. Строителството ще е на стойност пет милиона лева, предаде радио "Фокус".

"Една част от парите са собствени средства на община Бургас. Разчитаме и имаме уверението от партньори, които са собственици на големите търговски обекти да предоставят под формата на дарение средства и да подпомогнат изграждането на тази така необходима улица", посочи Коралска.

Съгласно договора за строителство, който е сключен с изпълнителя срокът на изграждането на новата улица е 240 календарни дни и тече от откриването на строителната площадка т.е. от 30-ти октомври. Тъй като тази улица ще стигне до едно от най-натоварените възлови кръстовища "Трапезица”"където лятото се събира както градския трафик, така и туристическия, идеята е кръстовището да бъде трансформирано в кръгово.

"Този проект също е в ход. В момента имаме готово задание за проектиране и се надяваме в началото на 2014-та година да стартира обществена поръчка за избор на изпълнител, който да изготви проекта и ще изгради кръговото кръстовище", разясни Коралска.