Осъдиха Мяу за 147 000 лв. данъци

За укриването на данъчните задължения в големи размери бизнесменът бе изправен пред Окръжния съд в Сливен

Колоритният котелски бизнесмен Райни Христов Мяу бе осъден за укрити доходи, с което си спестил 147 000 лв. данъци. Той има фирма за търговия и преработка на гъби на име “Мяу 1”. Известен е в балканското градче с прозвището Мяу и с наскоро прокламираните си идеи за първи частен бежански лагер, пише "Труд".

За укриването на данъчните задължения в големи размери бизнесменът бе изправен пред Окръжния съд в Сливен. Случаят започнал да се разплита, след като Мяу решил да се регистрира по Закона за ДДС. От НАП-Сливен извършили задължителната проверка на фирмата му за година назад. Данъчните ревизори установили, че бизнесменът направил дързък опит да измами държавата. Открили 20 фактури, издадени уж от 2 софийски фирми, от които той изкупил гъби. И двете фирми нямали нищо общо с този бранш. Експертизи доказали, че фактурите били попълнени лично от Мяу. А печатите върху тях били фалшиви. Фалшиви били и касовите бонове, издадени от нерегистриран апарат. Според платежните документи-менте излизало, че котленецът е купил гъби за близо 1 млн. лева от фирми за доставка на стъкломагнезитни плоскости и за производство на мебели и врати. Целта на измамата била да се намали значително облагаемата основа на "Мяу 1". И така Христов подал през миналата година декларация в НАП, според която трябвало да плати едва 891 лева данък.

Пред Окръжния съд в Сливен собствениците на потърпевшите фирми заявили, че никога не са имали и нямат търговски отношения с котленеца. Любопитен факт е, че някои от фалшивите фактури били с реквизитите - номер, дата и др. - на действително издадени фактури от фирмите, но на други юридически лица. Райни Христов заявил, че се разкайва за стореното. За престъплението си той получи 2-годишна условна присъда с 3-годишен изпитателен срок. Конфискувана бе и колата му "Алфа ромео 156".

Бизнесменът е един от популярните роми в Котел и региона, представя се често като активист на "Евророма" - разказаха в градчето. Бил е кандидат за общински съветник. А на последните местни избори през 2011 година изненадващо се кандидатирал за кмет. За него гласували по-малко от 200 души и не успял да стане дори съветник. Преди дни името му отново нашумя покрай поредната му нестандартна идея. Той обяви пред местните медии, че иска да направи частен бежански лагер. Идеята му бе да осигури подслон, храна и отопление за близо 400 семейства от Сирия. Те от своя страна щели да работят в цеха му за гъби.