Засилен поток от емигранти край Малко Търново

Само за последните няколко дни са заловени над 200 души, преминали нелегално границата край Резово и Малко Търново, съобщава bTV. Кандидат-бежанците използват гумени лодки, за да прекосят граничната река Резовска или просто прецапват един от притоците й край Малко Търново - река Делийска.

За разлика от Елхово, където е равно, в Странджа районът е много по-коварен. Лесно минаване по вода, но почти невъзможно през гората, която обаче е трудна и за охраняване. От Граничната полиция обясниха, че целта на допълнителните екипи е да засилят контрола в уязвимите места.

Командировани граничари попълват постовете по брега на реката, за да спират преминаващите с лодки, а кметът на Царево Георги Лапчев издаде заповед - местните да бъдат нащрек.

„Царево е курортна община и няма как посред зима в гората да има едни огромни групи хора, нелогично е да са там. Ако видят такива групи, добре би било полицията да знае”, предупреждава Лапчев.

Телените заграждения отдавна ги няма, а порталите са паднали. Граничари признават, че старият канал през плитката река Делийска е отново актуален. И посред бял ден минаването на границата с Турция, близо до Малко Търново, се оказва детска игра. Отсреща униформени не се виждат.

Само за ден близо 30 нелегални, задържани в Малко Търново, чакат да бъдат извозени до разпределителния център в Елхово.