Половината богатство на Мутафчийски за приятелката му

Такова било завещанието на слънчевбрягския хотелиер, който почина преди по-малко от месец

В Цюрих в присъствието на германския адвокат на покойния бизнесмен Младен Мутафчийски е било отворено завещанието му, за което до вчера не бе сигурно дори, че съществува, съобщава "Труд".

Близки до оръжейния търговец оценяват имуществото му на 500 милиона лева.

Според последната воля на Мутафчийски повече от половината от богатството му трябва да наследи Бойка Стоянова, с която той живееше на съпружески начала в последните години.

Тя беше и управител на един от най-ценните му имоти - туристическия комплекс "Хелена Ризорт" в Слънчев бряг.

Това съобщи отлично информиран източник, близък до фамилията.

Така вдовицата Ели Гюлева остава с половината от богатството му.

Двамата с Мутафчийски бяха разделени отдавна, без да са минавали през официален развод.

 

До скоро се спекулираше, че туристическият бос и бивш оръжеен търговец въобще не е оставил завещание и цялото му богатство ще отиде в ръцете на Ели Гюлева. Но се оказа, че има депозирано такова в Цюрих.

 

Освен луксозните хотели в комплекса "Хелена Ризорт", Мутафчийски е притежавал и множество вили, апартаменти, магазини и парцели в Слънчев бряг. Чрез дъщерна фирма той е приватизирал и базара "Палма" в комплекса, докато е бил председател на борда на директорите на държавното дружество "Слънчев бряг" АД. Освен това е собственик на няколко магазина и апартамент в София, както и на луксозна резиденция в кв. "Лозенец".

 

Любовницата Бойка живеела на вилата му в столичния квартал "Драгалевци", твърдят жълтите издания, които от деня на неочакваната му смърт тиражират хипотези за наследството му. Мутафчийски почина на 62 години на 4 ноември и бе положен в гробницата, която си вдигна приживе, в частното гробище "Свети Архангел Михаил" в Бояна. 

 

Младен Мутафчийски е роден през 1951 г. По образование е строителен инженер. Започва трудовия си стаж като барман в затворения туристически комплекс "Русалка", който по времето на социализма бе само за чужденци. Бил е приближен на комунистическия функционер Пенчо Кубадински, с когото ходел на лов в Африка. Работил е като инженер в България и Етиопия. Впоследствие става служител в българското външнотърговско дружество "Кинтекс", специализирано в оръжейната търговия. После е назначен за директор на държавната фирма "Тератон", която също търгува с оръжие.

 

В средата на 90-те години основава компанията си "Селена холдинг" и продължава с разностранна бизнес дейност. Имал е акции в 8 търговски дружества, въртял е търговия с недвижими имоти в Лихтенщайн, притежавал е и фирмата "Яхтпойнт", която се занимава с внос и търговия на плавателни съдове. Член на италианската масонска ложа.