Израел разкритикува споразумението с Иран

Животът

25-11-2013, 08:29

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Световните сили и Иран постигнаха споразумение

Според премиера Нетаняху, споразумението е историческа грешка

„Това, което бе подписано в Женева не е историческо споразумение, а историческа грешка”. Това заяви израелският премиер Бенямин Нетаняху часове след като бе постигнато споразумение относно ядрената програма на Иран.

"От днес светът става много по-опасно място, защото най-опасният режим в света е направил значителна стъпка към създаването на най-опасното оръжие в света”, заявява Нетаняху. "Израел не се чувства обвързан с това лошо, много лошо споразумение, което е било подписано", каза пред армейското радио членът на правителството Нафтали Бенет, който отговаря за икономиката и е член на кабинета по сигурност към премиера.

Вчера преговорите в Женева между световните сили и делегацията на Иран по спорната иранска ядрена програма завършиха със споразумение, което бе приветствано в голяма част от света. То предвижда преустановяването на обогатяването на уран до над 5%, неутрализирането на вече обогатения до 20% уран, прекратяването на изграждането на нови центрофуги и допускане на инспекторите от Международната агенция за атомна енергия до иранските ядрени обекти в замяна на облекчаване на санкциите в размер на 7 милиарда долара. Израел обаче, разкритикува споразумението. От няколко години в световните медии все по-настоятелно съобщават, че страната се готви за война с Иран. Тел Авив възприема Техеран като заплаха за съществуването си заради предполагаемата му ядрена програма и израелски представители често споменават възможността за израелски въздушни удари срещу ирански ядрени обекти.