Румъния на крачка от свободна продажба на земи на граждани на ЕС

Чуждестранни инвеститори притежават сега около 800 000 ха земи в Румъния

Румъния е на крачка от по-либерален режим за търговия със земеделски земи. Правилтеството в Букурещ е подкрепило идеята гражданите на Европейския съюз да придобиват чрез покупка земеделска земя в страната от следващата година, съобщи агенция „Франс прес“, цитирана от dnevnik.bg.

Проектозаконът ще бъде разгледан по спешност в парламента, където управляващата коалиция държи 70 на сто от мандатите. Букурещ има ангажимент да отвори румънския поземлен пазар за чужденци от 1 януари 2014 г. В момента освен румънците, само фирми, регистрирани в Румъния, могат да купуват земеделски терени в страната.

По официална информация чуждестранни инвеститори притежават сега около 800 000 ха земи в Румъния, която разполага с общо 9 млн. хектара обработваеми площи. Сегашните рестрикции целяха защита на местните фермери, защото техните приходи и цената на земята са значително по-ниски в сравнение с тези в Западна Европа.

По новите правила всички граждани от ЕС, Норвегия, Лихтенщайн и Исландия ще могат да купуват директно земеделска земя. Спред проектозакона държавата, арендатори на земя, съпритежатели и румънски земеделци на възраст до 40 години, живеещи в района на закупуваната земя, ще имат предимство при сделките. Кабинетът изостави намерението да наложи ограничение от 100 хектара на земята, която може да бъде закупена.

Миналия месец ЕК категорично не прие предложението на Букурещ за поетапна либерализация на продажбата на земя на чужденци. Румънското правителство помоли да бъдат внесени няколко поправки в плана, съгласуван с Брюксел. Например имаше идея продажбата на земя да се разреши само за селскостопански цели, и то на лица с инвестиционен опит. ЕК обаче не прие румънските предложения