"Ранобудните студенти" освобождават аулата за празника на СУ

Днес най-старото висше училище в България - Софийският университет ще отбележи патронния си празник

Днес най-старото висше училище в България - Софийският университет „Свети Климент Охридски" - за 125-ти път в историята си ще отбележи патронния си празник, съобщават от университета, съобщава News.bg.

Тържествата ще започнат в 9 часа в академичния параклис "Св. Климент Охридски", където Негово Светейшество патриарх Неофит ще отслужи Божествена света литургия.

Академическият съвет начело с ректора на СУ проф. Иван Илчев ще поднесе венец пред паметника на св. Климент Охридски в 10:30 часа. Академичното тържество ще се проведе в аулата на ВУЗ-а от 11:00 часа. Приветствие ще произнесе пред присъстващите ректорът проф. Иван Илчев. Проф. Анастас Герджиков, заместник-ректор на СУ, ще произнесе академично слово на тема "Общественият договор и правото на съпротива".

Тържеството ще продължи с връчване на дипломите на новоизбраните професори за периода от 25 ноември 2012 г. до 25 ноември 2013 г., както и с връчване на награда на Столичната община за най-добър млад учен на Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Ще бъдат връчени и годишните награди на Алма матер за учебната 2012/2013 г. по повод патронния празник.

Тържеството ще завърши с кратка музикална програма на преподаватели и студенти от Факултета по начална и предучилищна педагогика на СУ.

Заради празника "Ранобудните студенти" ще освободят окупираната аула, за да се проведе в нея академично тържество.

Тяхната програма включва: 9:30 ч. - събиране в двора на Софийски университет за начало на празнично шествие от Ректората до паметника на Св. Климент Охридски; 11:00 - посрещане на Ректора и официалните гости в Аула Магна; 14:30 - театралната гилдия излиза в подкрепа на "Ранобудните студенти" пред Парламента; 16:00 - акция "Събуди се, Студентски град"; 18:00 - фотопортрет на окупацията във фоайето пред 272 ауд.; 19:00 - начало на празничния концерт в Аула Магна.

Междувременно рано тази сутрин група от "Ранобудните студенти" премина загражденията пред Парламента с транспарант "Огражденията са в ума ни, няма граници за духа ни!".

С акцията целим да покажем, че свободният дух е бил и ще бъде по-силен от наложената полицейщина в държавата. Акцията дава начало на поредица от събития, с които ще изпълним днешния ден, съобщават „ранобудните".