Отиде си поетът Тома Бинчев

Животът

25-11-2013, 10:18

Автор:

Емилия Петрова

Всичко от Автора

Поетът Тома Бинчев почина внезапно в събота сутринта. Сърцето му спря да тупти в 4 часа в столична болница.

Поклонението и погребението ще са в сряда, 27 ноември, от 12 часа в ритуалната зала на Гробищен парк - Бургас.

Тома Бинчев е роден на 22 август 1946 година в стара бургаска фамилия. Следва българска филология, а след това и философия със специализация социология в СУ “Св. Климент Охридски”. След дипломирането си се завръща в Бургас и работи като журналист в културния отдел на в. “Черноморски фронт” в продължение на 8 години, където завежда и поезията на вестника. Работил е  и като редактор към  Студия за игрални филми “Бояна”. От 1984 година живее в София. В продължение на дълги години е бил уредник в Националния литературен музей – Къща-музей “П. К. Яворов”. След това е управител на Издателска къща “Август”, специализирана в издаването на художествена литература. Семеен е, има син и дъщеря.

Своите литературни заложби Тома Бинчев проявява още от ранна детска възраст. На 12 години той публикува първите си стихотворения във в. “Черноморски фронт”, а по-късно и в сп. “Родна реч”. Талантът му е забелязан от поета Христо Фотев и той го завежда в литературния кръжок “Атанас Манчев” към читалище “Пробуда” – средище на будни, свободомислещи и талантливи хора. В годините, когато Тома Бинчев работи в културния отдел на в. “Черноморски фронт”,  той открива, привлича  и подпомага изявата на млади литературни таланти. По това време създава и ръководи литературен кръжок, в който участват  Петя Дубарова, Димитрина Баева, Росен Друмев, Евгений Апостолов, Марияна Вангелова, Пламен Мавров и др.

Поетът Тома Бинчев е автор на редица поетични книги, посрещани много радушно от читателите и литературната критика, което му определя водещо място в съвременната българска литература. Достатъчно е да споменем “Думите” – книгата, която е емблематична за не едно поколение. Или книгите “Открито море”, “Свободни сонети”,  “Часът”, “Морето в синьо”, както и последната му книга “Морето”, за да се убедим, че Бинчев, макар и далече от Бургас, е живял и живее с пулса на морето, с артистичността и любовта към изкуството и литературата в този град. И съвсем не е случайно, че той, бургазлията, винаги е правил и прави премиерите на своите книги първо тук, в Бургас.

Освен за възрастни, Тома Бинчев е написал и много книги за децата – над 17, които се радват на голяма популярност и в които  морето също присъства. “Кит немит” , “Пеперудочудо”, “Гъбки без зъбки”, “Кокошка с брошка “, “Жадни рибки”, “Водно колело” – това са част от книгите, стихове от които са в българските буквари и читанки. Много творби са се превърнали в песни.

През последните години поетът е сред създателите на новите български учебници и учебни помагала за децата от предучилищна и начална училищна възраст: буквар, читанки, христоматии…

Тома Бинчев е и сред най-ревностните изследователи и популяризатори на българската художествена литература – класическа и съвременна. Автор е на редица антологии, сред които е и първата антология на сонета в България. Като издател той  публикува книги на Иван Вазов, Елисавета Багряна, Дора Габе, Емилиян Станев, Ангел Каралийчев. За приноса си в тази област е удостоен  с два почетни диплома от Дома на детската книга – София към МОН.  Той издава и популяризира  и много бургаски автори.

Признание за неговия авторитет като творец и личност са  поканите да председателства журитата на утвърдени национални литературни конкурси в Копривщица, Поморие и др.

Тома Бинчев  неколкократно председателства и журито на националния Конкурс  “Петя Дубарова”.

Тома Бинчев е известен не само у нас. Той е представял страната ни на авторитетни международни форуми, сред които “Стружки вечери” в Македония и литературните празници “Кортеа ди арджес” в Румъния. Негови творби са превеждани на английски, френски, полски, румънски, гръцки и др.

Поетът е носител на авторитетни литературни награди. През 1994 година получава наградата за поезия на “Яворови дни” в Поморие. През 2005 година е удостоен и с най-високата национална литературна награда “Петко Р. Славейков” на Министерството на образованието и науката. Той е първият носител на голямата награда от националния конкурс за поезия „Христо Фотев”. Почетен гражданин на Бургас.

Поклон пред паметта му!