Жени казаха "Не на насилието" пред общината в Бургас

Мисия Бургас

25-11-2013, 12:12

Снимка:

Дарик

Автор:

Никол Узунова

Всичко от Автора

Още по Темата:

Сдружения казват "не" на насилието над жени, излизат пред Общината утре

С балони и плакат на който пише: "Ратифицирай Истанбулската конвенция", излязоха жени от 16 сдружения в града

1200 души са потърсили помощ в  Центъра за превенция на насилието и престъпността в Бургас за последните 4 години. 95% са жени основно за форми на домашно насилие, каза пред радио "Фокус" Дияна Видева, от Асоциация Деметра.

Днес и в Бургас започнаха 16-те световни дни срещу насилието. Жени от различно организации застанаха пред сградата на общината с балони и плакат на който пише: "Ратифицирай Истанбулската конвенция". Именно това е мотото на дните тази година. Видева обясни, че конвенцията е подписана през 2011г в Истанбул. "Това е конвенция на Съвета на Европа, която е за борба и превенция срещу насилието над жени, домашното насилие и насилието основано на пола.

Тук влизат всички видове насилие над жени заради това, че са жени. Българската държава и правителство трябва да признае жените като обект на такова насилие, а не само хората въобще, защото в 95% от случаите на насилие е домашно насилие и е основано на пола. За формите на насилие основано на пола освен домашното насилие влизат и сексуалното насилие и злоупотреба, престъпления в името на честа каквито за България по-рядко се срещат, но насилствените бракове се срещат особено сред някои етнически групи, трафика на жени и момичета, генеталното осакатяване са също такъв вид насилие", посочи Видева.

Истанбулската конвенция не е приета от всички страни-членки на ЕС, но е приета и ратифицирана от Турция, от Македония, от някои от бившите Югославски републики, както и от 10 страни-членики на ЕС.

Конвенцията изисква от държавата да разкрива центрове, където да се предоставя помощ за жените жертви на насилие, да се разкрие гореща национална телефонна линия специално за жени.