КЗК глоби "Енерго-Про" с 1 034 755 лева

Общество

25-11-2013, 12:33

Снимка:

Varnautre.bg / АРХИВ

Автор:

BulgariaUtre

Всичко от Автора

КЗК постанови, че „Енерго-Про Мрежи“ АД е злоупотребило с господстващото си положение на пазара

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) постанови, че „Енерго-Про Мрежи“ АД е злоупотребило с господстващото си положение на пазара на разпределение на електрическа енергия в нарушение на чл. 21 от Закона за защита на конкуренцията, като е осъществявало управление на производствените мощности, присъединени към мрежата, по непропорционален начин, съобщава News.bg.

КЗК глоби „Енерго-Про” с 1 034 755 лв. На електроразпределителното дружество е наложена и следната поведенческа мярка за възстановяване на конкуренцията: да осъществява управление на производствените мощности, присъединени към собствената му разпределителна мрежа, което да гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия, като разпределя ограничения на производството, наложени от Електроенергиен системен оператор (ЕСО), пропорционално въз основа на прозрачни и недискриминационни критерии.

Делото е образувано по искане на производител на електроенергия от възобновяеми енергийни източници, присъединен към разпределителната мрежа на „Енерго-Про”. В хода на производството КЗК е установила, че в определените от нормативната уредба случаи, като например необходимост от обезпечаване на сигурността на електроенергийната система, ЕСО разпорежда ограничения на производството, които задължително се изпълняват от „Енерго-Про Мрежи“ АД в качеството му на електроразпределително предприятие.

КЗК е установила, че разпределението на ограниченията, налагани от ЕСО по отношение на постъпващата от разпределителната мрежа енергия, не се осъществява пропорционално от „Енерго-Про Мрежи“ АД въз основа на прозрачен и недискриминационен критерий и в този смисъл не гарантира изискването за равнопоставеност между различните производители на електрическа енергия.

Поведението на дружеството е увредило конкурентната пазарна среда за производство на електроенергия, като възпрепятства определена категория производители да произвеждат и предлагат своята продукция в максимална степен съобразно стопанските си цели. Поведението оказва индиректна вреда за потребителите, като в дългосрочен план ги лишава от възможността да се ползват от преимуществата на развитието на конкуренция на енергийния пазар и диверсификацията на източниците на снабдяване, а именно по-ниски цени и по-високо качество.

Решението може да бъде обжалвано в 14-дневен срок пред Върховен административен съд.