Бели панделки срещу насилието над жени

Варна Лайф

25-11-2013, 12:48

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

25 ноември е денят, в който от “Зонта Интернешънъл” апелират да се каже открито “Не” на насилието

Варненци ще получат по една бяла панделка от жените от Зонта клуб Интернешънъл. Това ще се случи преди спектакъла “Урбулешка трагедия” в Драматичния театър тази вечер. С нежния символ ще бъде отбелязан Световния ден против насилието спрямо жени.

“Зонта клуб Варна” ще направи театралните зрители съпричастни към световната инициатива “Бяла панделка”. Ще напомним, че хората не бива да проявяват агресия, но и не бива да се мълчи при проявата на различни видове насилие”, казва в обръщението си към публиката Слава Даковска, президент на клуба край морето.

Според проучвания 40-50% от жените в Европейския съюз имат опит с нежелани сексуални предложения, физически контакт или други форми на сексуално насилие на работното място. Всяка четвърта българка е страдала от домашно насилие. Все още твърде често агресията срещу жени се премълчава, омаловажава или прикрива от самите жертви.

25 ноември е денят, в който от “Зонта Интернешънъл” апелират да се каже открито “Не” на насилието и разчитат това послание да достигне до повече хора. Денят се отбелязва от стотиците клубове на “Зонта Интернешънъл” по света и през 1999 г. е обявен от ООН за Международен ден против насилието спрямо жени.